Erdogan-tilhengere hadde håpet på større seier

Tilhengere av president Erdogan feiret i gatene i Ankara søndag kveld.
Tilhengere av president Erdogan feiret i gatene i Ankara søndag kveld. Foto: Burhan Ozbilici / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilhengere av Tyrkias president feiret resultatet av søndagens folkeavstemning med blandede følelser. Mange er skuffet over at seieren ikke var større.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Recep Tayyip Erdogan fikk et knapt flertall for endringer i grunnloven som vil gi ham mer makt, men blant tilhengerne som møtte opp for å feire seieren i gatene i Ankara, var skuffelsen tydelig til stede.

–Jeg er ikke glad i det hele tatt. Nesten halve landet sier nei i folkeavstemningen. Jeg lurer på om dette resultatet er nok til å gjennomføre endringene. Jeg spurte til og med det var verdt det å gå ut for å feire her i dag, sier Serdal, en av mange som hadde møtt opp utenfor hovedkvarteret til Erdogans parti AKP søndag kveld.

De endelige tallene etter opptellingen av stemmene er ennå ikke klare, men foreløpige resultater viser at ja-siden fikk 51,3 prosents oppslutning og nei-siden 48,7.

Talha, en mann i 30-årene, hadde trodd på en mye større seier, men mener at det knappe flertallet kan være en sunn påminnelse for AKP, som har sittet med makten siden 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

–Partiet må jobbe hardere for å vinne støtte og tillit i befolkningen. Det må ikke bli bortskjemt. Partiet må fikse seg selv, sa han, like før statsminister Binali Yildirim kom ut på balkongen foran folkemengden og erklærte seieren.

Den svenske Tyrkia-eksperten Paul Levin sier at det vil bli vanskelig for Erdogan å få gjennomslag for så store forandringer uten å ha klar støtte i folket.

Opposisjonen har allerede varslet at de vil be om omtelling av store deler av stemmene og mener at flere former for valgfusk preget søndagens folkeavstemning.

Les også: – Denne folkeavstemningen har ytterligere polarisert et allerede delt land

Jagland mener Tyrkia må vurdere neste skritt nøye

Påstander om valgfusk i Tyrkia: Opposisjonsparti krever omtelling