Nordkoreansk minister: Gjennomfører atomtest når vi vil

Nord-Koreas viseutenriksminister sier situasjonen på Korea-halvøya er i en ond sirkel og sier landet tester atomvåpen når det passer dem. Vi er klare til å gå til krig dersom det er det USA vil, sier minister Hang Song-ryol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spenningen mellom USA og Nord-Korea bare øker. De verbale utspillene fra landets ledere fortsetter med styrket kraft.

Nord-Korea er grundig lei av Donald Trumps tvitring og mener han bidrar til en ond sirkel og økt spenning på Korea-halvøya.

– Nord-Korea vil gjennomføre en atomprøvesprengning når enn det passer landets øverste hovedkvarter, sier minister Hang Song-ryol i et intervju med Associated Press i Pyongyang fredag, dagen før Nord-Korea skal markere 105-årsdagen til landets grunnlegger Kim Il-sung.

– Pyongyang kommer ikke til å holde armene i kors om USA kommer med et forhåndsangrep, sier han.

– Vi er klare til krig

Han sier også at dersom USA viser noen som helst tegn til militær aggresjon, er Nord-Korea rede til å gå til forhåndsangrep.

– Nord-Korea vil fortsette å bygge opp sitt arsenal av atomvåpen, både i kvalitet og kvantitet. Vi er klare til å gå til krig dersom det er det USA vil, legger han til.

Han Song-ryol, Nord-Koreas viseutenriksminister, i intervju med nyhetsbyrået AP i Nord-Koreas hovedstad fredag. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Han Song-ryol, Nord-Koreas viseutenriksminister, i intervju med nyhetsbyrået AP i Nord-Koreas hovedstad fredag. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Spenningen mellom USA, dets allierte og Nord-Korea har økt betraktelig etter at USA har sendt et hangarskip i retning halvøya og gjennomfører en stor militærøvelse sammen med Sør-Korea.

Pyongyang har på sin side nylig gjennomført en rakettest, og noen eksperter sier landet kan komme til å gjennomføre en atomprøvesprengning når som helst.

Reagerer på Trumps twitring

Hang sier Trump skaper problemer med meldingene han til stadighet legger ut på Twitter.

Viseutenriksministeren kommenterer meldingen slik:

– Trump provoserer alltid med sine aggressive ord.

Tirsdag skrev Trump blant annet at Nord-Korea er ute etter å skaffe bråk.

Skjærtorsdag fulgte den amerikanske presidenten opp med følgende Twitter-melding:

– USA truer Nord-Korea med angrep

USA går til angrep om det blir fastslått at Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomprøvesprengning, sier kilder i amerikansk etterretning til NBC News.

Kildene forteller at USAs marine har stasjonert to jagere som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen, samme type missiler som ble brukt mot en syrisk luftbase nylig. Det ene skipet er under 500 kilometer unna testanlegget, skriver kringkasteren.

Opplysningene er likevel omstridt. Ifølge Fox News- forsvarskorrespondent Jennifer Griffin sier forsvarskilder at rapporten er «helt feil» og «galskap».

Pentagon ville natt til langfredag ikke gi en offisiell uttalelse om NBCs artikkel.

– Kommandører vurderer alltid et bredt spekter av alternativer for å beskytte mot eventuelle situasjoner, sier talskvinne for Pentagon, Dana White, til Reuters.

Les hele saken: – USA vurderer militære tiltak mot Nord-Korea

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden