Konflikten fortsetter:

Russland kritiserer USAs ja til NATO-medlemskap for Montenegro

<p>Vladimir Putin er kritisk til at USA samtykker til NATO-medlemskap for Montenegro.</p>
Vladimir Putin er kritisk til at USA samtykker til NATO-medlemskap for Montenegro. Foto: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK.

Russiske myndigheter kritiserer USA og advarer mot at Europas stabilitet kan lide etter at Washington har gitt sitt samtykke til NATO-medlemskap for Montenegro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske godkjenningen om å gjøre Montenegro til NATO-medlem er "et stort feiltrinn", advarer Kreml.

– USAs beslutning gjenspeiler konfrontasjonens logikk på det europeiske kontinentet og skaper nye skiller, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet torsdag.

– Et grovt feiltrinn

– Vi vurderer det dit hen at man ved å inkludere Montenegro i NATO er et grovt feiltrinn som strider mot innbyggernes egne ønsker, og som skader stabiliteten både på Balkan og i Europa som helhet, heter det videre.

USAs president Donald Trump undertegnet tirsdag Senatets godkjenning av Montenegro som NATOs 29. medlemsland. Dermed har 26 av NATOs 28 medlemmer akseptert Montenegro som medlem. Alle medlemslandene må si ja for at landet skal bli godkjent.

Les også: Trump hardt ut mot Putin

Håper på medlemskap neste år

Montenegro har blitt påtvunget NATO-medlemskap, hevder russisk UD. Det hvite hus hevder på sin side at Moskva kan ha stått bak et kuppforsøk under valget i Montenegro i oktober, noe som førte til at en gruppe serbiske nasjonalister i forrige måned ble fengslet. Russiske myndigheter har avvist alle anklager om kuppforsøk.

Montenegro håper å bli NATO-medlem senere i år.

Trump: – Håper ikke Europa har noe å frykte

Etter gårsdagens møte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa president Donald Trump at han håper europeiske land ikke har noe å frykte fra Russland.

– Hva mener du europeiske land har å frykte fra Russland, hvis denne spenningen fortsetter å eskalere, spurte NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgaas på pressekonferansen i Det hvite hus.

– Jeg vil gjerne stoppe og si at jeg håper de til sjuende og sist ikke har noe å frykte. Akkurat nå er det en frykt, og det er helt klart problemer, men til sist håper jeg at det ikke vil lenger være en frykt og problemer, og at verden kan gå videre. Det ville vært den ideelle situasjonen, svarte Trump.

– Det er galskap, det som skjer, enten det er Midtøsten eller Ukraina. Uansett hvor du er, er det så mange problemer. Til sist tror jeg vi vil bli kvitt de fleste av disse problemene og at man ikke vil frykte hverandre. Det er slik det burde være, fortsatte han.

Les også: – Angrep handlet ikke om Assad