Trump: – Putin støtter en ond person

Samme dag som USAs utenriksminister Rex Tillerson møter sin russiske kollega Sergej Lavrov, går Donald Trump rett i strupen på Russland og Vladimir Putin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krisen i Syria har de siste dagene utløst sterke gnisninger mellom Russland og vestlige stormakter.

I et intervju med den amerikanske TV-kanalen FOX onsdag sier USAs president, Donald Trump, at Vladimir Putin støtter en «virkelig ond person».

– Helt ærlig, Putin støtter en virkelig ond person. Det mener jeg er veldig dårlig for Russland, og dårlig for hele menneskeheten, sier Trump til FOX.

Amerikanske styrker gjennomførte natt til fredag forrige uke et rakettangrep mot en syrisk militærbase som et svar på det kjemiske angrep mot opprørskontrollerte Khan Sheikhoun i Syria.

USA mener Russland må ta deler av ansvaret for det kjemiske angrepet, som USA hevder ble gjennomført av Assas-regimet i Syria.

USA betviler ikke at regimet til Syrias president Bashar al-Assad var ansvarlig for forrige ukes kjemiske angrep, sa forsvarsminister Jim Mattis onsdag.

– Vil bli møtt med nye angrep

Mattis gjentok advarslene om at videre bruk av kjemiske våpen vil bli møtt med nye angrep fra USA.

– Hvis de bruker kjemiske våpen, vil de måtte betale en veldig, veldig høy pris.

Russland på sin side hevder opprørere står bak det kjemiske angrepet.

I TV-intervjuet med FOX sier Trump at det kjemiske angrepet «er veldig dårlig for verden».

– Det er veldig dårlig for verden når noen slipper gass, bomber, eller tønnebomber med dynamitt rett over en gruppe mennesker, og du ser resultater for barna; ingen armer, inget ansikt ... dette er dyrisk, sier president Trump.

Les også: Syria-allierte mener USA «krysset rød linje» med rakettangrep

Russland advarer USA mot nye angrep

USAs utenriksminister Rex Tillerson møter onsdag sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva.

Lavrov advarte tidlig i møtet amerikanerne mot nye angrep i Syria.

USAs utenriksminister Rex Tillerson møter onsdag sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP
USAs utenriksminister Rex Tillerson møter onsdag sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Den amerikanske og den russiske utenriksministeren møtes onsdag i Moskva, i det som er det første møtet mellom et høytstående medlem av president Donald Trumps regjering og russiske myndigheter.

– Jeg ser fram til en svært åpen, oppriktig og ærlig samtale, slik at vi bedre kan definere de amerikansk-russiske relasjonene framover, sa Tillerson.

Den russiske utenriksministeren sa på sin side at Russland ønsker å få klarhet i intensjonene til den amerikanske administrasjonen. Lavrov sa videre at han har flere spørsmål om det han omtalte som "tvetydige og motstridende" uttalelser fra USA.

Lavrov sa onsdag at det er viktig at USA ikke gjennomfører nye angrep i Syria, og han betegnet rakettangrepet som et brudd på folkeretten, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Forholdet mellom USA og Russland har blitt mer spent den siste tiden, etter et amerikansk rakettangrep mot en syrisk militærleir forrige uke. Angrepet kom etter at 87 personer, deriblant flere barn og sivile, ble drept i et kjemisk angrep mot byen Khan Sheikhoun i Syria.

Amerikanske tjenestemenn har anklaget Syrias president Bashar al-Assads regime for å stå bak angrepet. Kvelden før møtet mellom de to utenriksministrene var Russlands president Vladimir Putin igjen ute og kritiserte det amerikanske rakettangrepet.

Les også: Stormaktene i heftig krangel om Syria

Se video av USAs angrep på syrisk flybase:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden