Xi ber Trump om å finne en fredelig Nord-Korea-løsning

USAs president Donald Trump og Kinas president XI Jinping under møtet mellom de to i USA i forrige uke. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
USAs president Donald Trump og Kinas president XI Jinping under møtet mellom de to i USA i forrige uke. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Foto: NTB scanpix

Kina oppfordrer USA til å satse på fredelige løsninger i Nord-Korea. En kinesisk partiavis skriver at Nord- og Sør-Korea ikke har vært nærmere krig siden 2006.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas president Xi Jinping har diskutert den spente situasjonen på halvøya i en telefonsamtale med USAs president Donald Trump, melder kinesiske myndigheter onsdag.

Xi understreket viktigheten av å få slutt på Nord-Koreas atomvåpenprogram, og at han ønsker at hele Korea-halvøya skal være fri for atomvåpen. Han sa videre at han ønsker at konflikten skal løses på fredelig vis, og at Kina vil koordinere denne prosessen med USA.

Nord-Korea har truet med atomangrep ved tegn til amerikansk aggresjon.

Twitter-diplomati

Telefonsamtalen kom i etterkant av at USAs president Donald Trump skrev følgende melding på Twitter: "Nord-Korea er på jakt etter bråk. Hvis Kina bestemmer seg for å hjelpe, ville det være flott. Hvis ikke, vil vi løse problemet uten dem! USA."

Den kinesiske partiavisen Global Times skriver at Nord-Korea og Sør-Korea ikke har vært nærmere krig siden Nord-Korea i 2006 gjennomførte sin første atomprøvesprengning. Det fryktes nå at Nord-Korea snart vil gjennomføre sin sjette atomprøvesprenging eller at landet vil teste ut nye langdistansemissiler. Landet testet blant annet ut atomvåpen ved to anledninger i fjor.

Les også: Nord-Korea varsler atomangrep ved amerikansk provakasjon

Felles militærøvelse

USA har sendt hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy i retning Korea-halvøya, noe som har fått Nord-Korea til å reagere skarpt.

Onsdag meldes det at Japans marine planlegger en stor felles militærøvelse med USA. Japanske krigsskip skal øve sammen med skip fra den amerikanske marinen, blant annet Carl Vinson, ifølge det japanske nyhetsbyrået Kyodo News, som siterer anonyme tjenestemenn.

– Vi sender en armada. Veldig mektig, og vi har ubåter som er veldig mektige. Langt mektigere enn hangarskipet, sa USAs president Donald Trump i et intervju med Fox News tirsdag.

Nordkoreanske statsmedier skriver at landets «sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser», ifølge Reuters.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden