Löfven: – Frustrerende at terrormistenkt 39-åring ikke ble utvist

Statsminister Stefan Löfven med Ap-leder Jonas Gahr Støre under Socialdemokraternas landsmøte i Göteborg søndag.
Statsminister Stefan Löfven med Ap-leder Jonas Gahr Støre under Socialdemokraternas landsmøte i Göteborg søndag. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB scanpix

39-åringen som er mistenkt for lastebilangrepet i Stockholm, skulle utvises. Statsminister Stefan Löfven er frustrert over at politiet ikke fikk sendt ham ut.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden i fjor sommer, fikk usbekeren en frist på fire uker med å forlate Sverige. I stedet gikk han tilsynelatende under jorda.

I februar i år ble han nemlig etterlyst da svensk politi ikke var i stand til å iverksette utvisningsvedtaket fordi mannen ikke befant seg på sin oppgitte adressen.

– Det gjør meg frustrert. Vi må forbedre mulighetene for å iverksette, sier Löfven til nyhetsbyrået TT søndag.

Avslag på søknad om asyl eller oppholdstillatelse må følges opp med at personen det gjelder, faktisk forlater landet, påpeker statsministeren.

Les også: – 39-åring terrormistenkt i Stockholm tilstår i avhør

Säpo-sjef Anders Thornberg advarer om at personer og grupper kan komme til å forsøke å hevne terrorangrepet i sentrum av Stockholm fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Säpo-sjef Anders Thornberg advarer om at personer og grupper kan komme til å forsøke å hevne terrorangrepet i sentrum av Stockholm fredag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Advarer mot hevnforsøk

Sjefen for det svenske sikkerhetspolitiet advarer søndag om at personer og grupper kan forsøke å hevne seg etter terrorangrepet i Stockholm.

– Vi merker at etter denne hendelsen rører det seg. Folk snakker om å ta saken i egne hender. Vi må som sikkerhetstjeneste være ute og spane og sørge for å gripe inn slik at det ikke skjer noe, sier Säpo-sjef Anders Thornberg i SVT-programmet Agenda.

Videre sier han at de merker seg at mange er opprørte, og at det er snakk om at folk skal hevne seg.

Thornberg sier også at Säpo har avsatt ressurser til å følge ytterliggående grupper eller organisasjoner de mistenker at kan planlegge hevn.

Han nevner blant annet at sikkerhetspolitiet overvåker det svenske "Hvit makt"-miljøet nøye.

Les også: Antatt gjerningsmann i Stockholm skulle utvises fra Sverige

– Vanskelige å finne

Pär Löwenberg i det nasjonale grensepolitiet sier til TT at rundt 12.000 personer i dag er etterlyst i Sverige på samme vis som 39-åringen var før han ble pågrepet, mistenkt for terroren som kostet fire liv i Stockholm fredag.

Politiet sier de sliter med å finne mange av dem og påpeker at etterlyste enten ikke oppholder seg på adressene de har registrert, eller har oppgitt postboksadresser til myndighetene.

Det britiske utenriksdepartementet identifiserte søndag den britiske 41-åringen Chris Bevington som et av ofrene for terrorangrepet i Stockholm fredag. Foto: British Foreign And Commonwealth Office / AP
Det britiske utenriksdepartementet identifiserte søndag den britiske 41-åringen Chris Bevington som et av ofrene for terrorangrepet i Stockholm fredag. Foto: British Foreign And Commonwealth Office / AP

Politiet har bekreftet søndag at den mistenkte 39-åringen hadde vist sympati for ekstremistgrupper, deriblant IS. De undersøker fortsatt hvorvidt han hadde medhjelpere, men opplyser at de ikke ser noen konkret risiko for flere angrep. Påtalemyndigheten bekrefter overfor TT at ytterligere en person er pågrepet, også han mistenkt for terrordrap, dog med lavere mistankegrad.

Les også: PST vil etterforske om det finnes koblinger til Stockholm-angrep

Ny pågripelse

Til TT opplyser Eriksson videre at de nå avventer en begjæring om varetektsfengsling fra påtalemyndigheten, og at han antar at klienten fremstilles for fengsling mandag.

Ifølge Aftonbladet er foreløpig "knapt fem" personer pågrepet og søndag i politiets varetekt i forbindelse med etterforskningen. I alt har politiet gjennomført nærmere 500 avhør, og de har uttalt at bevisene mot 39-åringen er styrket i løpet av etterforskningen.

Les også: Vitner ledet politiet til antatt gjerningsmann i Sverige

Kjærlighetsmanifestasjon

Alle de fire drepte er identifisert. To av dem var svenske, en var belgisk, og den siste ble søndag identifisert av britisk UD som den 41-årige britiske statsborgeren Chris Bevington.

– Vi er knust over det plutselige og tragiske dødsfallet til vår talentfulle, medfølende og omsorgsfulle sønn Chris, skriver faren John i en uttalelse.

En enorm folkemengde møtte opp på Sergels torg søndag, og holdt på slaget 14.53 –nøyaktig to døgn etter angrepet – ett minutts stillhet for å hedre Bevington og de andre som ble rammet av terroren. På torget lå også et hav av blomster, lys og kosedyr som tidligere ble lagt ned utenfor Åhléns.

Ytterligere ni personer er fortsatt innlagt på sykehus søndag ettermiddag, fire av dem med alvorlige skader. Et barn med lettere skader ble skrevet ut i løpet av dagen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden