Fra Utøya til Istanbul til Stockholm

FRA UTØYA TIL STOCKHOLM: Bjørn Ihler overlevde Utøya, og bodde i Tyrkia under terrorangrepene i Ankara og Istanbul. Nylig flyttet han til Sverige, som fredag kveld ble rammet av et sannsynlig terrorangrep. Her er han i Oslo tingrett i fjor under en videooverføring av rettssaken Utøya-gjerningsmannen Anders Behring Brevik anla mot staten.
FRA UTØYA TIL STOCKHOLM: Bjørn Ihler overlevde Utøya, og bodde i Tyrkia under terrorangrepene i Ankara og Istanbul. Nylig flyttet han til Sverige, som fredag kveld ble rammet av et sannsynlig terrorangrep. Her er han i Oslo tingrett i fjor under en videooverføring av rettssaken Utøya-gjerningsmannen Anders Behring Brevik anla mot staten. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bjørn Ihler har blitt fulgt av terror overalt hvor han har flyttet. – Prøv å ro ned. Søk hjelp hos venner og familie, er hans råd til dem som ble direkte berørt av Stockholmsangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ihler bor i Sverige, og har nylig flyttet fra Stockholm til et stykke utenfor byen. Han var i Oslo da angrepet som trolig dreier seg om terrorangrep rammet den svenske hovedstaden fredag kveld.

– Jeg hadde ikke forventet dette i Stockholm. Vi hadde ikke forventet det på Utøya heller. Det skjer på de minst trolige steder, sier Ihler morgenen etter angrepet.

Ihler er kjent som en av de overlevende fra Utøya som har fortalt historien sin til norske og utenlandske medier flere ganger i etterkant. Han er kjent som en aktiv debattant, og bruker fortsatt tiden sin hovedsaklig til å jobbe mot ekstremisme.

Les også: Politiet tror de har tatt gjerningsmannen

– Frustrerende å få det bekreftet

På Utøya så han gjerningsmannen Anders Behring Brevik rett inn i øynene da Breivik tok sikte på ham med pistolen ti meter unna. Breivik bommet, Ihler løp inn i skogen. Her ble han sittende og skjule to små gutter som hadde svømt fra drapsmannen og kuleregnet.

Siden flyttet Ihler til Tyrkia. Her bodde han fra januar 2015 til oktober 2016, i en periode der det var flere terrorangrep mot sentrale steder som Istkal og Den blå moské. Nylig flyttet han til Sverige. Så rammet det som etter all sannsynlighet er terror også her.

– Det er frustrerende å se. At vi igjen og igjen får bekreftet det vi ser flere steder, sier Ihler.

Les også: Politiet bevæpner seg i det norske påskefjellet

Ihlers råd: Pass på hverandre nå

Flere har tatt kontakt med ham for å høre hvordan det går, og han kan fortelle at han er trygg og var på besøk i Oslo da angrepet skjedde.

Han kommer med følgende råd til dem som lurer på om noen av dem de kjenner er rammet:

– Bruk sosiale medier først for å sjekke om venner og bekjente har oppdatert situasjonen sin der. Men det er også helt greit å spørre, send en tekstmelding og spør om den dere kjenner er ok.

For dem som er pårørende til noen som er berørt av angrepet, råder han å "i første omgang bare ha enorm sympati med dem":

– Dette er jo en tragedie. Det er vanskelig å fortelle noen hvordan de skal håndtere dette. Gjør som best dere kan. Pass på hverandre, sier Ihler.

Les også: Ta med passet om du krysser grensa i påsken!

Mener Sverige bør lære av England

Selv har han allerede mottatt meldinger med spørsmål om hvordan Sverige kan lære av 22. juli, nå som også nabolandet vårt er rammet. Han sier det fortsatt er for tidlig i oppryddingsfasen for å si noe sikkert om det:

– Men jeg håper Sverige får det til på en god måte.

Hvordan kan de gjøre det?

– I første omgang må man snakke om hvordan dette gikk til, og hvordan det kunne komme til å skje at den eller de som gjorde det ville angripe Sverige, sier Ihler.

Han tilføyer:

– Samtidig må man ha et kritisk selvblikk. Sverige må diskutere hvordan det svenske samfunnet kan ha påvirket noen til å komme dit, sier Ihler, med referanse til at mannen som nå er pågrepet av politiet i forbindelse med angrepet bodde i Sverige.

Han understreker at vi selvsagt enda ikke vet sikkert hvem gjerningsmannen er.

Selv bodde han i Storbritannia i tiden etter at han overlevde Utøya, og opplevde at han fikk god hjelp der.

– Det er vanskelig å komme over det. Selv har jeg hvert fall kommet meg videre etter det. Jeg skylder mye til det engelske systemet, og fikk veldig god oppfølging på universitetet jeg gikk på der. Det hjalp nok også å bo i England, og få det hele litt på avstand, sier han.

Les også: Kjærlighet og pizza var svenskenes svar på angrepet

Råder: – Få ned adrenalinet

I Norge fikk hjelp i den første tiden gjennom samtaler med terapeuter ved Nasjonalt Senter for vold og tramatisk stress. Psykologhjelp og traumebehandling er avgjørende i starten, sier Ihler, som mener Norge såvel som Sverige har litt av hvert å lære av hjelpeapparatet i andre land.

– Norge og Sverige har vært heldige som ikke har så mye erfaring med terrorangrep. I land som England har de opplevd slike angrep jevnlig siden starten på 80-90-tallet, og har utviklet hjelpesystemene sine mye bedre enn vi har.

For dem som sto tett på angrepet, er Ihlers råd for de første dagene at de rett og slett prøver å roe ned:

– De første dagene bør de ta vare på seg selv. Man får jo sjokk, enorme nerver og adrenalinkick etter et slikt angrep. De må prøve å få ned stressnivået til et fornuftig nivå igjen. Så får man bare ta det videre derfra. Selv er det noe jeg har tenkt aller mest på etter å ha vært så nærme døden: Hvordan kan jeg komme meg videre etter dette.

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden