Suu Kyi benekter etnisk rensing i Myanmar

Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi avviser at Myanmar bedriver etnisk rensing. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi avviser at Myanmar bedriver etnisk rensing. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myanmars reelle leder Aung San Suu Kyi avviser FNs påstander om at landet begår grove overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprisvinner og demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi er i praksis Myanmars leder etter at partiet hennes, Nasjonalligaen for demokrati (NLD), vant valget i landet for ett år siden.

– Jeg tror ikke det pågår noen etnisk rensing. Jeg mener etnisk rensing er et for sterkt uttrykk til å betegne det som skjer, sier Suu Kyi til BBC.

Uttalelsen viser til FN-rapporten fra februar som konkluderer med at Myanmars sikkerhetsstyrker står bak omfattende overgrep mot rohingyaene i landet, blant annet drap, bortføring og å banke opp barn helt ned i åtte måneders alder. Overgrepene har et omfang og en karakter som gjør at FN mener det er svært sannsynlig at det dreier seg om forbrytelser mot menneskeheten.

Nektes adgang

Rapporten bygger på intervjuer med rohingyaer som har flyktet fra Myanmar, ettersom Myanmar nekter etterforskerne fra FN adgang til delstaten Rakhine, der de fleste rohingyane bor, omkring én million.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Suu Kyi sier at det er mye fiendtlighet i delstaten Rakhine, men hevder det er rohingyaene som står for den.

– Det er muslimer som dreper muslimer de mistenker samarbeider med myndighetene, sier Suu Kyi.

– Det er ikke etnisk rensing. Det handler om et splittet folk, og vi prøver så godt vi kan å få partene til å nærme seg hverandre, ikke å gjøre avstanden større, sier hun. Suu Kyi sier flyktningene er velkomne tilbake.

– Hvis de returnerer skal de være trygge, forsikrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornektelse

Sikkerhetsstyrkene anklages også for massevoldtekter av rohingya-kvinner og for å sette fyr på husene deres. Human Rights Watch har også dokumentert hvordan sikkerhetsstyrkene i landet har svidd av rohingya-landsbyer og drevet tusener på flukt.

Suu Kyi og regjeringspartiet NLD har vist liten vilje til å erkjenne hva som skjer i Rakhine og har fått krass kritikk internasjonalt for behandlingen av rohingyaene. FNs menneskerettighetsråd besluttet i mars å granske de rapporterte overgrepene mot den muslimske minoriteten.

Myndighetene i Myanmar nekter å anerkjenne rohingyane som en av landets over 130 folkegrupper og velger i stor grad å behandle dem som ulovlige innvandrere fra Bangladesh.