Isbreene smelter fortere enn før

Trift-breen i Sveits har mellom 2006 og 2015 trukket seg 1,17 kilometer tilbake. Foto: Matthew Kennedy/Earth Vision Institute/AP/NTB scanpix
Trift-breen i Sveits har mellom 2006 og 2015 trukket seg 1,17 kilometer tilbake. Foto: Matthew Kennedy/Earth Vision Institute/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Menneskeskapte klimaendringer har ført til at flere av verdens isbreer har krympet betydelig bare de siste ti årene, ifølge en forskergruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe forskere og en fotograf har de siste ti årene besøkt fem av verdens isbreer for å dokumentere endringer i breene. Funnene til forskergruppa – som besto av Patrick Burkhart, Richard Alley, Lonnie Thompson, James Balog, Paul Baldauf og Gregory Baker – er publisert av GSA Today , tidsskriftet til den amerikanske geologiske foreningen.

Under naturlige forhold trekker enkelte isbreer seg tilbake, mens andre vokser. Målinger fra verdens 5.200 isbreer viser derimot nå at høyere temperature har økt antallet isbreer som smelter. Også hastigheten på bresmeltingen har økt, ifølge en studie utarbeidet av forskergruppa.

Les også: Putin: – Umulig å stanse klimaendringene

Forskerne sier det først og fremst skyldes menneskeskapt global oppvarming og hovedsakelig utslippene fra forbrenning av kull, olje og gass.

Av de fem breene som er kartlagt i prosjektet, er det Trift-breen i Sveits som har minsket mest. Fra 2006 til 2015 har breen trukket seg hele 1,17 kilometer tilbake. En annen av landets isbreer, Steinbreen, har i samme periode trukket seg 550 meter tilbake.

Sólheimajökull på Island har trukket seg 625 meter tilbake i perioden mellom 2007 og 2015, mens Mendenhall-isbreen i Alaska trakk seg 550 meter tilbake i samme periode.

Den amerikanske forskeren Lonnie Thompson har besøkt Qori Kalis-breen i Peru siden 1974. I perioden mellom 1978 og 2016 har isbreen minsket betydelig i størrelse.

Les også: SV om Solbergs klima-spark: – Gal sammenligning

Personvernpolicy