Sjokk og sinne etter terrorangrepet i St. Petersburg

Russlands president Vladimir Putin legger ned blomster for ofrene etter terrorangrepet mandag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i St. Petersburg er sinte og sjokkerte etter terrorangrepet som drepte 14 på byens T-bane. Russiske etterforskere mener en selvmordsbomber sto bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen har foreløpig påtatt seg ansvaret for angrepet. Men tirsdag fastslo russiske etterforskere at bomben på T-banen etter alt å dømme ble utløst av en selvmordsbomber.

– Sprengelementet kan ha blitt utløst av en mann hvis levninger ble oppdaget i den tredje vognen, het det i en offisiell uttalelse. Myndighetene vil ikke oppgi flere detaljer om personens identitet av hensyn til etterforskningen.

Tidligere på dagen uttalte sikkerhetstjenesten i den tidligere sovjetrepublikken Kirgisistan at russiske myndigheter mistenker en ung mann fra Kirgisistan med russisk statsborgerskap for å ha utført angrepet. Mannen er født i 1995 og er 21 eller 22 år gammel. Russiske myndigheter har ikke bekreftet opplysningene.

– Uforståelig

At Russlands nest største by skulle rammes av terror, slik som Paris, London og Berlin, har for mange av St. Petersburgs innbyggere vært en fjern tanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er vi alle truet, sier Dmitrij Leonov, en av mange som tirsdag passerte minnestedet ved T-banestasjonen Sennaja Plosjtsjad, der det er lagt ned blomster og tent lys til minne om ofrene.

En annen forbipasserende stiller seg helt uforstående til at Russland er rammet av terror.

– Jeg forstår det ikke. Vi bor alle sammen i et vakkert land, i en vakker by. Hvordan kunne noen gjøre noe slikt, spør en mann som bare vil oppgi fornavnet sitt, Arsenij.

Muligens hevn fra IS

Eksperter peker på at angrepet kan være en hevn for den omfattende luftbombingen som det russiske flyvåpenet har gjennomført i Syria, i samarbeid med Assad-regimet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– IS pekte ut Russland som et legitimt mål for terrorangrep i 2014, sier den svenske russlandseksperten Martin Kragh ved Utrikespolitiska Institutet til nyhetsbyrået TT.

– Mellom 4.000 og 5.000 russiske statsborgere har reist til Syria og Irak for å slåss for IS, i tillegg til et par tusen andre fra tidligere sovjetrepublikker. Dette er selvfølgelig et kjempeproblem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge Kragh er det ikke sikkert at IS er innblandet. Det kan også være en gruppe med koblinger til Kaukasus eller noen av republikkene i Sentral-Asia.

Siden 1999 har Russland blitt rammet av over 70 terrorangrep med islamistisk tilknytning, blant annet mot T-banen i Moskva, framholder forskeren.

– Rammer alle russere

President Vladimir Putin, som var i hjembyen St. Petersburg da angrepet skjedde, la mandag kveld ned blomster ved T-banestasjonen før han gikk fra stedet uten å si et ord.

Putins talsmann, Dmitrij Peskov, sa tirsdag at alle terrorangrep som rammer Russland, er en "utfordring" for enhver russer, også Putin.

Det at presidenten var i byen da angrepet skjedde, er også noe etterforskerne ser på, opplyste han.

Tirsdag var stemningen i byen fortsatt spent, og på T-banen fikk passasjerene beskjed over høyttalerne om at fire T-banestasjoner var stengt som følge av en bombetrussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødstallet steg samme dag fra 11 til 14 personer. Elleve personer døde på stedet, én i ambulansen og to på sykehuset, ifølge helseminister Veronika Skvortsova. 49 personer er fortsatt innlagt på sykehus.

Eksplosjonen skjedde idet T-banen befant seg mellom stasjonene Sennaja Plosjtsjad og Teknologisk institutt tidlig mandag ettermiddag. Kort tid etter ble en annen bombe funnet og uskadeliggjort på metrostasjonen Plosjtsjad Vosstanija.

Eksplosjonen på T-banen i St. Petersburg:

* Elleve personer ble drept og rundt 50 såret, da en bombe eksploderte i 14.40-tiden lokal tid i en T-banevogn mellom stasjonene Sennaja Plosjtsjad og Teknologisk institutt. Russlands statsminister Dmitrij Medvedev omtaler hendelsen som et terrorangrep.

* Etter eksplosjonen ble det funnet en udetonert bombe på en annen T-banestasjon i byen, Plosjtsjad Vosstanija. Bomben er uskadeliggjort.

* Ingen er pågrepet, og ingen har så langt tatt på seg ansvaret for eksplosjonen.

* Tirsdag opplyste Kirgisistans sikkerhetsdepartement at angrepet ble utført av en russisk statsborger født i Kirgisistan i 1995. Russiske myndigheter har ikke bekreftet opplysningen.

* Opplysningene spriker når det gjelder hvorvidt det var et selvmordsangrep eller om bomben ble etterlatt under et sete i metrovognen.

* president Vladimir Putin var i St. Petersburg for å møte Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, da bomben gikk av.

* Myndighetene har erklært en tre dager lang sørgeperiode i St. Petersburg fra og med tirsdag.

(Kilder: Interfax, AP, NTB)