To etterlyst etter angrepet i St. Petersburg

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter har etterlyst to personer i forbindelse med angrepet på T-banen i St. Petersburg. Minst ti personer er drept og flere titall såret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene av de etterlyste mistenkes for å ha utplassert bomben som eksploderte i en T-banevogn, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax. Den andre er mistenkt for å ha utplassert en bombe som senere ble funnet på en T-banestasjon, og som ble uskadeliggjort.

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, som skjedde tidlig mandag ettermiddag. Eksplosjonen rammet T-banevognen da den befant seg mellom stasjonene Sennaja Plosjtsjad og Teknologisk institutt.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev omtaler hendelsen som et terrorangrep, og påtalemyndigheten i landet innledet mandag kveld terroretterforskning av hendelsen.

– Alle vi som var i vognen trodde vi skulle dø, for å si det sånn. Alle ventet på konsekvensene av eksplosjonen, men så ble vi brakt ut og begynte å hjelpe hverandre. De fleste var dekket av blod, sier et øyenvitne til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange sårede

Tallet på antall drepte og sårede har blitt opp- og nedjustert flere ganger. Russlands helseminister Veronika Skvortsova bekreftet tidligere mandag at ti personer er drept. Mandag kveld siterer imidlertid CNN russiske helsemyndigheter på at tallet på døde har steget til elleve.

Tallet på sårede var mandag kveld 39, ifølge CNN. Helseministeren opplyste på sin side tidligere på dagen at 47 mennesker er såret, ifølge Reuters.

– Fanget på film

En av personene som mistenkes for å stå bak angrepet, skal være fanget på video av overvåkingskameraer, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Russiske medier har publisert et bilde av en antatt gjerningsperson, en mann med skjegg kledd i svart med et svart hodeplagg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bilder av den antatte "organisatoren" av eksplosjonen på T-banen er fanget av stasjonens overvåkingskameraer, sa en kilde til Interfax tidligere mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kilden kan sprengladningen ha ligget i en koffert som ble lagt igjen i T-banevognen.

Den andre bomben, som ble funnet og uskadeliggjort, var utplassert på T-banestasjonen Plosjtsjad Vosstanija. Bomben inneholdt om lag 1 kilo eksplosiver og nagler eller splinter.

Aktuelt: Norske elever var på nabostasjonen da det smalt

Trapper opp sikkerheten

Russlands president Vladimir Putin var mandag selv på besøk i St. Petersburg, som er hans hjemby, for et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko. Han lovet at politi og etterretningstjenester skal gjøre sitt for å "gi et fullstendig bilde" av hva som skjedde.

Den russiske antiterrorkomiteen opplyser at sikkerheten er trappet opp på offentlig transport i St. Petersburg, samt ved byens flyplass.

Alle T-banestasjoner i byen holdt mandag ettermiddag stengt.

Norske elever i nærheten

Elever fra Gand videregående skole i Sandnes befant seg på nabostasjonen til den eksplosjonsrammede T-banestasjonen. En av dem var 17 år gamle Skjalg Veland, som var på nabostasjonen med russiske venner da eksplosjonen gikk av.

– Det luktet enormt med gass, og vi kunne se røykpartikler i luften. Det var nesten vondt å puste, sier han til VG.

Utenriksdepartementet har ikke mottatt opplysninger som tyder på at norske statsborgere er direkte rammet.

Terroraksjoner i Russland:

* 29. og 30. desember 2013 ble 18. mennesker drept da en selvmordsbomber angrep jernbanestasjonen i byen Volgograd. Dagen etter ble 17 mennesker drept da en selvmordsbomber angrep en buss.

* 3. mai 2012: Minst 14 blir drept og over 120 såret da to bilbomber eksploderer samtidig i Dagestan. Et søskenpar skal ha utført selvmordsaksjonen.

* 24. januar 2011: 37 personer ble drept og 180 såret da en selvmordsbomber sprengte seg på Domodedovo-flyplassen i Moskva.

* 9. september 2010: 17 mennesker blir drept og over 20 såret i et bilbombeangrep mot en markedsplass i Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

* 29. mars 2010: Minst 40 personer ble drept og over 100 såret da to kvinner sprengte seg på et T-banetog i Moskva.

* 27. november 2009: 28 personer ble drept og nesten 10 skadd i et bombeangrep mot et høyhastighetstog på vei fra Moskva til St. Petersburg.

* 17. august 2009: 25 personer ble drept og 160 skadd da en selvmordsbomber kjørte en bil med eksplosiver inn i en politistasjon i Nazran i Ingusjetia-provinsen.

* 6. november 2008: 12 personer mister livet da en selvmordsbomber slo til mot en buss i Vladikavkaz i Nord-Ossetia. .

* 13. oktober 2005: 139 mennesker mistet livet, da islamistiske opprørere utførte en rekke angrep mot politiet i Nalchik i republikken Kabardino-Balkaria nord i Kaukasus. 94 av de drepte var opprørere.

* 1. september 2004: Mer enn 300 mennesker, de fleste barn, ble drept under redningsaksjonen på en skole i Beslan i Nord-Ossetia, der opprørere holdt 1.100 gisler.

* 24. august 2004: 90 drept i bombeangrep mot to fly etter avgang fra Domodedovo-flyplassen i Moskva.

* 9. mai 2004: 24 personer, blant annet den Kreml-støttede regionpresidenten Akhmad Kadyrov, mister livet da en bombe gikk av på en idrettsarena i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj under en parade til minne om seieren over Nazi-Tyskland i 2. verdenskrig.

* 21.–22. juni 2004: Mer enn 90 personer, de fleste polititjenestemenn, ble drept da islamistiske opprørere angrep politihovedkvarteret og andre offentlige bygninger i Nazran i Ingusjetia.

* 3. desember 2003: 44 personer ble drept da en selvmordsbomber slo til på et pendlertog i det sørlige Russland, to dager før parlamentsvalget i Russland.

* 1. august 2003: Mer enn 50 personer drept da en selvmordsbomber kjørt en lastebil med eksplosiver inn i en militærhospital ved grensen til Tsjetsjenia.

* 5. juni 2003: Minst 16 personer døde da en kvinnelig selvmordsbomber angrep en buss på vei til en militærbase nær grensen til Tsjetsjenia. .

* 12. mai 2003: En selvmordsbomber i bil tok livet av minst 60 nord i Tsjetsjenia.

* 27. desember 2002: 72 personer ble drept da en selvmordsbomber kjørte en bil med eksplosiver inn i hovedkvarter til regionregjeringen i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj.

* 23. oktober 2002: Tsjetsjenske opprørere tok 800 gisler i Dubrovka-teateret i Moskva. To dager senere stormet russiske spesialsoldater bygningen. 129 gisler og 41 tsjetsjenere mister livet.

* August 1999: Bombeangrep mot fire boligblokker fører til at om lag 300 personer mister livet i Moskva og to andre byer. Myndighetene i Kreml brukte angrepene til å rettferdiggjøre å sendte styrker inn i Tsjetsjenia 30. september samme år.