Sterke reaksjoner på Israels beslutning om å bygge ny bosetning

Over 700.000 israelske bosettere bor i dag i ulovlige bosetninger som Maale Adumim (bildet) i de okkuperte, palestinske områdene. Foto: AP / NTB scanpix
Over 700.000 israelske bosettere bor i dag i ulovlige bosetninger som Maale Adumim (bildet) i de okkuperte, palestinske områdene. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge slutter seg til den internasjonale kritikken av Israels beslutning om å etablere en ny bosetning på den okkuperte Vestbredden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er svært beklagelig at den israelske regjeringen i går åpnet for å bygge to tusen nye boliger i bosetningene og besluttet å opprette en helt ny bosetning. Den norske holdningen ligger fast: Bosetningspolitikken undergraver forsøkene på å finne fram til en varig fredsløsning mellom israelere og palestinerne, sier statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

– Vi oppfordrer Israel til å reversere disse beslutningene, sier hun.

Fra norsk side vil en med det aller første lufte misnøyen overfor statsminister Benjamin Netanyahu og utenriksminister Avigdor Lieberman.

– Da vil vi understreke hvor viktig det er at partene viser lederskap og vilje til å gjenoppta seriøse fredsforhandlinger og realisere tostatsløsningen, sier Røsland.

Palestinsk raseri

– Dette viser nok en gang at Israel er mer opptatt av å tilfredsstille de ulovlige bosetterne, enn å gjøre det som må til for å sikre stabilitet og en rettferdig fred, sier Hanan Ashrawi, som sitter i ledelsen av Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels beslutning om å etablere bosetningen Emek Shilo nær Ramallah, viser også total mangel på respekt for palestinernes rettigheter, mener Ashrawi.

Les også: Pence blåser nytt liv i debatt om Israel-ambassade

Truer freden

FNs generalsekretær António Guterres er "skuffet og alarmert" over at Israel på nytt velger å trosse gjentatte FN-resolusjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Generalsekretæren har konsekvent understreket at det ikke foreligger noen plan B for hvordan israelere og palestinere skal kunne leve i fred og sikkerhet. Han fordømmer alle ensidige handlinger, slike som denne, som truer freden og undergraver tostatsløsningen, sier talsmannen Stephane Dujarric.

Ulovlig

Emek Shilo er den første nye bosetningen Israel etablerer på over 20 år. Over 700.000 israelere bor fra før i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

Et samlet verdenssamfunn fordømmer bosetningene, og FNs sikkerhetsråd slo senest 23. desember fast at de er ulovlige og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.

Undergraver

Den israelske fredsorganisasjonen Peace Now mener i likhet med Guterres at Netanyahu-regjeringen med sin beslutning torpederer muligheten for å etablere en palestinsk stat.

– Netanyahu holdes fanget av bosetterne og er mer opptatt av å overleve politisk enn av den israelske statens beste, heter det i en kunngjøring fra Peace Now, som hevder at beslutningen om å opprette nok en bosetning på Vestbredden bringer israelere og palestinere ett steg nærmere "apartheid".