Putin: Klimaendringene kan være naturlige

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og statsminister Dmitrij Medvedev besøkte Frans Josefs land i den russiske delen av Arktis i forkant av Arktis-konferansen i Arkhangelsk. Foto: Sputnik / Kreml / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) og statsminister Dmitrij Medvedev besøkte Frans Josefs land i den russiske delen av Arktis i forkant av Arktis-konferansen i Arkhangelsk. Foto: Sputnik / Kreml / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president Vladimir Putin antyder at klimaendringene ikke er menneskeskapt og sier det er umulig å stanse dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Saken er ikke å stanse oppvarmingen. Det er umulig, siden den kan være knyttet til noen globale sykluser, sa Putin på den russiske Arktis-konferansen i Arkhangelsk torsdag.

I stedet foreslo presidenten at vi må tilpasse oss den globale oppvarmingen. Han hevdet også at oppvarmingen hadde begynt allerede på 1930-tallet i den russiske delen av Arktis, og at det ikke fantes klimautslipp den gang.

Tidligere har Putin mange ganger gitt uttrykk for skepsis til forskningen på klimaendringene. Han har også sagt at global oppvarming kan være bra for Russland.

Ikke forpliktet seg

Under klimatoppmøtet i Paris i 2015 var imidlertid tonen en annen. Da kalte han klimaendringene en av de største utfordringene menneskeheten står overfor.

Likevel har ikke Russland forpliktet seg til reelle kutt i sine utslipp av klimagasser. Landets utslipp fra bruk av fossile brensler og industri er verdens femte største.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under konferansen i Arkhangelsk ble Putin også spurt om hva han mener om Scott Pruitt, klimaskeptikeren som er satt til å lede USAs miljødirektorat.

Putin sa at alle synspunkter fortjener å bli hørt, og ønsket Pruitt lykke til.

Russland har lenge blitt ansett som en klimaversting blant FN-landene, men ifølge den russiske miljøvernministeren, vil de i år bevilge mer enn fem milliarder dollar til diverse naturvernprosjekter.

Kan rakne

President Donald Trump vil avgjøre om USA skal trekke seg fra klimaavtalen fra Paris, bedre kjent som Parisavtalen, innen utgangen av mai, ifølge Det hvite hus.

I valgkampen lovet Trump å "kansellere" klimaavtalen, men etter at han ble innsatt som president, har han sagt at han vurderer saken. Blant Trumps ministre og nærmeste medarbeidere er det delte meninger om avtalen.

I løpet av månedene han har vært president, har Trump fjernet en rekke tiltak som skulle redusere USAs utslipp av klimagasser. Hvis ikke USAs oppfyller sine utslippsforpliktelser i Parisavtalen, frykter eksperter at det internasjonale samarbeidet for å bekjempe den globale oppvarmingen kan rakne.