Nær 150 kan ha druknet i nytt forlis i Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN frykter at minst 146 migranter og flyktninger er savnet etter et nytt forlis i Middelhavet. En gambisk gutt ser ut til å være eneste overlevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplysningene om antall savnede har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) fra er en ung gambier som ble reddet opp av sjøen av et spansk fartøy.

Gutten, som har fortalt at han bare er 16 år, var om bord i en båt som begynte å ta inn vann noen timer etter at den la ut fra kysten av Libya. De fleste av passasjerene var fra Nigeria, Mali og Gambia, og det var flere barn og gravide kvinner blant dem.

Til slutt kantret båten, og gambieren har fortalt at han overlevde ved å klamre seg fast til en drivstoffkanne. Han skal ha blitt oppdaget av det spanske marineskipet nærmest ved en tilfeldighet.

Uten spor

– Dette viser at det kan være forlis som vi ikke får vite om, siden båtene synker uten å etterlate seg spor, sier Flavio Di Giacomo, talsmann for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Siden begynnelsen av året har over 24.000 mennesker ankommet Italia etter å ha krysset Middelhavet. Dette er lang flere enn i samme periode i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økningen skyldes delvis dårligere forhold i Libya, ifølge organisasjoner som jobber med migrantene. I tillegg skal menneskesmuglere ha advart migrantene om at EU snart kan komme til å stanse overfartene over Middelhavet fullstendig.

Stadig flere døde

Antallet flyktninger som reiser fra Tyrkia til Hellas og videre nordover i Europa, har avtatt kraftig det siste året. Hovedårsaken er flyktningavtalen som EU og Tyrkia inngikk i fjor.

Minst 590 migranter er omkommet eller blitt meldt savnet utenfor kysten av Libya siden nyttår, anslår IOM. Dette tallet omfatter ikke det siste forliset som den gambiske gutten har fortalt om.

Han var svært medtatt da han ble reddet, og visste ikke selv hvor lenge han hadde ligget i vannet. Etter å ha blitt ta med til den italienske øya Lampedusa, ble han innlagt på sykehus.