Glede og sorg over at Uber legger ned i Danmark

Uber legger ned i Danmark. Foto: AP / NTB scanpix
Uber legger ned i Danmark. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nettbaserte taxitjenesten Uber legger ned i Danmark. Selskapets talsmann insisterer på at virksomheten ikke har truet ordinær drosjenæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedleggelsen, som trer i kraft 18. april, ble kunngjort på en pressekonferanse i København tirsdag formiddag. Ifølge selskapet er det den nye danske taxiloven som tvinger selskapet til å avslutte sin virksomhet i Danmark.

– Det er ikke nødvendigvis farvel til Danmark, men en beskjed om at vi ikke kan leve med den lovgivingen som et er på området nå, sier talsmann Kristian Agerbo, ifølge Politiken.

– Konklusjonen i dag er at vi stenger. Det er en ergerlig og trist beslutning, og nå handler det for oss ta vare på sjåførene, sier han videre.

Agerbo mener at Uber ikke har tatt jobber fra vanlige taxisjåfører.

– Vi gjør rett og slett kaken større, framholder han.

– Det samme i Norge

Norges Taxiforbund jubler over at Uber gir seg.

– Det er gledelig at Uber nå legger ned sin virksomhet i Danmark. Vi venter på at det samme skjer i Norge, sier forbundsleder Øystein Trevland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har gjort det klart at det ikke er aktuelt å foreslå fjerning av løyvekravet, og det er derfor også her uaktuelt at drosjedrift med privatbiler vil bli tillatt, sier Trevland i en pressemelding, der han framholder at sjåfører som har jobbet for Uber i Danmark og Norge er tatt for både piratvirksomhet og skatteunndragelser.

Krever taksameter

Uber har utviklet en app som brukes til å bestille drosje, og sjåførene bruker sine egne privatbiler til transporten. Men den nye loven, som ble vedtatt av Folketinget tidligere i år, har skapt problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er vanskelig for de nåværende Uber-sjåførene å etterleve fordi de benytter sine privatbiler, sier Agerbo, som håper at loven vil bli endret slik at "danskene igjen kan få glede av moderne teknologi som Uber".

Selv om taxivirksomheten legges ned, vil Uber fortsatt drive et utviklingssenter i Aarhus med 40 ingeniører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glede og ergrelse

Både Dansk Folkeparti (DF) og Socialistisk Folkeparti (SF) gleder seg over avviklingen.

– Det er en gledens dag at Uber nå skal kjøres til opphogging. Jeg gråter tørre tårer. Jeg vil bare ønske Uber god tur hjem, skriver SFs samferdselspolitiske talsmann, Karsten Hønge, i en kommentar. Han kaller Ubers virksomhet for "grådig og grisk".

DFs samferdselspolitiske talsmann, Kim Christiansen, er heller ikke nådig mot selskapet. Han fastslår at Uber ikke hører hjemme i Danmark og mener det er "glimrende" at virksomheten avvikles.

Det borgerlige partiet Liberal Alliance beklager på sin side Ubers beslutning.

– Det er enormt ergerlig. Både for de 200.000 brukerne i København som har tatt Uber til seg, og for de sjåførene som har fått en inntekt fra Uber, sier partiets næringspolitiske talsmann Joachim B. Olsen.

Uber:

* Amerikansk selskap som formidler bilturer på bestilling. Etablert i 2009 av Garret Camp og Travis Kalanick. Selskapet har hovedkvarter i San Francisco.

* Uber beskriver seg som en samkjøringstjeneste, der privatbiler bestilles til en kjøretur, der sjåføren og passasjer deler omkostningene.

* Ubers virksomhet har rammet taxinæringen hardt en rekke steder. Taxinæringen mener Uber har urettmessige fordeler ved at de ikke følger regler til registrering, forsikring og utgifter som næringen er underlagt.

* Uber finners i dag i 70 land, også Norge, og mer enn 500 byer. Tjenesten er imidlertid blitt forbudt som privattaxi-virksomhet mange steder.

* I Danmark er seks Uber-sjåfører dømt for pirattaxivirksomhet. Dansk politi har siktet ytterligere fem Uber-sjåfører for samme forhold.

* Tirsdag ble det kjent av Uber legger ned virksomheten i Danmark.

(Kilde: Ritzau)