Antiapartheidaktivisten Ahmed Kathrada er død

Ahmed Kathrada ble pågrepet sammmen med Nelson Mandela og de andre ANC-lederne i 1963 og satt de neste 26 årene bak murene. Her under en omvisning  på fangeøya Robben Island sammen med kong Harald og dronning Sonja i 1998. Foto:Lise Åserud / NTB scanpix
Ahmed Kathrada ble pågrepet sammmen med Nelson Mandela og de andre ANC-lederne i 1963 og satt de neste 26 årene bak murene. Her under en omvisning  på fangeøya Robben Island sammen med kong Harald og dronning Sonja i 1998. Foto:Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sørafrikanske antiapartheidaktivisten og politikeren Ahmed Kathrada, som satt 26 år i fengsel sammen med Nelson Mandela, er død, 87 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kathrada ble født av indiske foreldre og kom tidlig med i kampen mot det hvite og rasistiske mindretallsstyret i Sør-Afrika.

Alt som 17-åring ble han pågrepet og fengslet etter å ha protestert mot diskriminering av sørafrikanere av indisk opprinnelse. Senere engasjerte han seg sterkt i Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC), der han fikk en sentral posisjon.

I 1963 ble Kathrada pågrepet på en gård ved Rivonia utenfor Johannesburg, sammen med Nelson Mandela og store deler av den øvrige ANC-ledelsen.

Året etter ble han dømt til livsvarig fengsel for sabotasje under den såkalte Rivonia-rettssaken, og de neste 26 årene sonet han bak murene på Robben island og i Pollsmoor-fengselet, sammen med Mandela og ledere som Walter Sisulu og Denis Goldberg.

Etter løslatelsen i 1990 ble Kathrada valgt inn i den sørafrikanske nasjonalforsamlingen for ANC, og han ble en nær rådgiver av Mandela da han ble valgt til Sør-Afrikas første svarte og demokratisk valgte president i 1994.

– Dette er et stort tap for ANC, for hele frigjøringsbevegelsen og for Sør-Afrika, sier lederen for Ahmed Kathrada-stiftelsen, Neeshan Balton.