Monstersyklonen Debbie feide inn over Australia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker ble evakuert da den enorme syklonen Debbie feide over fastlandet på nordøstkysten av Australia. Over 30.000 mistet strømmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 30.000 mennesker har blitt evakuert, og det rapporteres også om at rundt 34.000 personer skal være uten strøm i delstaten Queensland, etter at syklonen Debbie feide inn over Australias nordøstkyst. Opp mot 25.000 personer i det lavtliggende Mackay ble oppfordret til å søke høyere opp av frykt for tidevannsbølger, mens 3.500 har blitt evakuert fra byene Home Hill og Proserpine.

Flyplasser og skoler stengt

De sterkeste vindene har allerede truffet fastlandet og passert, og syklonen beveger seg nå bort fra kysten og ut mot havet, skriver den australske avisen Sydney Morning Herald. Uværet er imidlertid ikke over, og kan fremdeles føre til alvorlige materielle skader i noen timer fremover, ettersom syklonen beveger seg sakte. Den kan bruke opptil 18 timer på å passere.

– Hun har bremset opp, så hun kan fortsette å hamre løs på oss, sier Andrew Willcox på Whitsunday-øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ideelle ville vært om hun enten bare forsvant eller feide rett over oss ganske raskt. Men, nei, Debbie spiller ikke etter reglene her.

Over 2.000 redningsarbeidere har vært utplassert i regionen der syklonen var ventet å ramme. Flyplasser og nærmere 400 skoler og barnehager er stengt. Hæren er satt i beredskap, og sykehusene har klargjort 600 senger.

Syklonen, som er i kategori fire på en skala der fem er de aller verste stormene, bringer også med seg kraftig nedbør på sin vei mot land. I tillegg til styrtregnet kommer vindhastigheter på nærmere 75 meter per sekund i kastene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Populær øygruppe

Før den kom inn til fastlandet, nådde syklonen Whitsunday-øyene, et populært reisemål ved Great Barrier Reef i delstaten Queensland. Debbie traff øygruppen tirsdag morgen, og det er ventet at stormens øye vil passere senere på dagen, melder Australias meteorologiske institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har allerede fått inn meldinger om tak som er i ferd med å lette, også på noen av våre egne fasiliteter på øyene, sier visepolitimester Stephen Golleschewski. Han advarte dem som befinner seg langs den ruten stormen er ventet å ta, og sa de må belage seg på å holde seg inne hele dagen, og at det kan bli store oversvømmelser innover i landet. Vannstanden kan stige over 3 meter.

– Det regner vannrett, og trærne ser ut som de er på diskotek, og ennå har ikke syklonene nådd oss skikkelig, sier ordfører Willcox.

– Dette er en monstersyklon, sier Queenslands statsminister Annastacia Palaszczuk.

600 kilometer av kysten har under syklonen vært erklært som faresone.