Norge sto over forhandlinger om forbud mot atomvåpen

USAs FN-ambassadør Nikki Haley forklarte mandag hvorfor USA ikke deltar i forhandlingene om et folkerettslig forbud mot atomvåpen. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
USAs FN-ambassadør Nikki Haley forklarte mandag hvorfor USA ikke deltar i forhandlingene om et folkerettslig forbud mot atomvåpen. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og andre atommakter markerte motstand da FN begynte forhandlingene om et forbud mot atomvåpen. Også Norge holder seg borte fra samtalene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må være realistiske, sa USAs FN-ambassadør Nikki Haley i FN-bygningen i New York før forhandlingene begynte mandag.

USA er blant landene som har gått sterkest imot FN-forhandlingene. Haley sa at hun ønsker seg en verden uten atomvåpen, men viste til at Nord-Korea uansett ikke vil rette seg etter et forbud.

Representanter for Storbritannia, Frankrike, Sør-Korea og en rekke andre land som også boikotter forhandlingene, sto ved siden av Haley da hun forklarte USAs motstand.

Representanter for Norge var ikke til stede. Men også Norge holdt seg borte da forhandlingene begynte i FNs hovedforsamling.

Til sammen valgte nærmere 40 land å ikke delta, ifølge Haley.

– Trist at Norge boikotter

Formålet med samtalene er å oppnå flertall for et vedtak i FN som vil gjøre atomvåpen folkerettslig forbudt.

123 av FNs 193 land stemte i høst for å begynne prosessen, ifølge nyhetsbyrået DPA. Atommaktene USA, Russland, Storbritannia og Frankrike stemte nei, mens Kina, India og Pakistan avsto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel, som antas å ha atomvåpen, stemte også nei. Det samme gjorde Norge, som altså heller ikke er til stede under forhandlingene.

– Det er trist at Norge boikotter selve forhandlingene, sier daglig leder Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen til NTB.

Ersfjord, som var til stede i New York da forhandlingene begynte, minner om en meningsmåling som i fjor viste at åtte av ti nordmenn mener Norge burde støtte FN-forhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk Folkehjelp: – Farlig av Norge å boikotte FN-forhandlingene mot atomvåpen

– Potensielt farlig

Østerrike, Irland, Brasil, Sør-Afrika og Sverige er blant landene som har kjempet for å få forhandlingene om forbudet i gang.

Selv om det skulle bli vedtatt, er det knapt noen som tror atommaktene vil kvitte seg med sine våpen av den grunn. Men tilhengerne av forbudet mener det vil ha stor symbolsk kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens boikott av FN-forhandlingene er samvittighetsløs, farlig og potensielt et brudd på ikkespredningsavtalens artikkel seks, som forplikter alle stater til å forhandle om effektive tiltak som kan føre til kjernefysisk nedrustning, sa Grethe Østern i Norsk Folkehjelp tidligere denne uken.

Statssekretær Marit Berger Røsland (H) i Utenriksdepartementet mener det ville vært potensielt farlig hvis NATO hadde avskaffet sine kjernevåpen mens andre land beholder sine.

Også andre NATO-land argumenterer med at forbudet reelt sett ikke vil bidra til global kjernefysisk nedrustning.

Ifølge Ersfjord i Nei til Atomvåpen har USA lagt et voldsomt press på andre NATO-land for å unngå at de støtter forbudet. Nederland skal være det eneste NATO-medlemmet som deltar i forhandlingene i FN.

Les også: Brende har fått med seg 30 land på atom-resolusjon