USA fordømmer massepågripelser i Russland

Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj ble pågrepet i Moskva etter å ha oppfordret russere til å demonstrere mot korrupsjon rundt om i landet. Foto: Evgenij Feldman / AP / NTB scanpix
Opposisjonspolitiker Aleksej Navalnyj ble pågrepet i Moskva etter å ha oppfordret russere til å demonstrere mot korrupsjon rundt om i landet. Foto: Evgenij Feldman / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA sier pågripelsen av flere hundre demonstranter i Moskva søndag er en hån mot demokratiet. Opposisjonsleder Aleksej Navalnyj er blant de pågrepne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet anslår at mellom 7.000 og 8.000 demonstranter fulgte Navalnyjs oppfordring og møtte opp søndag, i det som er en av de største ikke-godkjente demonstrasjonene i Russland de siste årene.

Mens politiet sier rundt 500 personer ble pågrepet, sier observatørnettstedet OVD-Info at minst 933 ble pågrepet. I tillegg ble titalls demonstranter pågrepet andre steder i Russland.

Følger med

– Å pågripe fredelige demonstranter, menneskerettighetsobservatører og journalister er en hån mot kjernen i de demokratiske verdiene, USA fordømmer sterkt at flere hundre demonstranter er pågrepet i Russland, sier talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet. Han sier USA er bekymret for pågripelsen av Aleksej Navalnyj, som har sagt han vil stille i neste års presidentvalg.

– USA vil overvåke situasjonen og ber Russlands regjering umiddelbart løslate alle fredelige demonstranter. Russere, og alle andre, fortjener en regjering som støtter et åpent marked for ideer, gjennomsiktighet og ansvarlighet i styre og stell, likhet for loven og muligheten til å utøve demokratiske rettigheter uten frykt for represalier, sier Toner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudt

– Vi er lei løgnene, og noe må gjøres, sier Sergej Timofeijev, en av demonstrantene i St. Petersburg.

Den russiske grunnloven tillater at folk samles i offentligheten, men lover som ble vedtatt nylig har kriminalisert protester som blir organisert uten godkjenning fra lokale myndigheter. Ofte nekter disse å godkjenne demonstrasjoner som organiseres av Kreml-kritikere.

Ifølge Navalnyj var det planlagt demonstrasjoner i 99 russiske byer, men i 74 av dem sa lokale myndigheter nei. I Sibir demonstrerte rundt 2.000 personer i byene Omsk og Krasnojarsk. Nærmere 4.000 skal også ha samlet seg i St. Petersburg, rundt 700 samlet seg i Vladivostok helt øst i landet, og nærmere 1.000 i Jekaterinburg i Uralfjellene, ifølge lokale russiske medier.