Skrekkscener da terroren rammet London

Sjåføren meide ned turister som tok selfiebilder foran Big Ben før han stormet av gårde med en kjøkkenkniv i hånden, forteller vitner om angrepet i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire personer, inkludert den antatte gjerningsmannen, er døde og 20 såret – flere av dem kritisk. Politiet anser hendelsen som en terrorhandling, men sier de holder et åpent sinn om motivet.

Skrekkslagne øyenvitner beskriver hvordan sjåføren brukte bilen som våpen og kjørte ned fotgjengere omtrent som de var kjegler på Westminster-broen. Etter å ha truffet flere forbipasserende, krasjet bilen inn i rekkverket.

Ut kom en svartkledd mann med asiatisk utseende i 40-årsalderen. Med det som lot til å være en kjøkkenkniv i hånden, stormet han i retning parlamentsbygningen. Han skal ha knivstukket en politibetjent, og var angivelig i ferd med å angripe en annen da han ble skutt av politiet.

Ifølge vitner ble det avfyrt minst tre skudd, melder BBC . Bilder fra åstedet skal vise to kniver liggende på bakken ved gjerningsmannen.

– Én gjerningsmann

Politiet i London sier alt tyder på at gjerningsmannen gjennomførte angrepet alene. Etterforskningen vil nå forsøke å avdekke om det var en solo-handling eller om mannen var tilknyttet en gruppe.

Et av øyenvitnene beskriver hvordan sjåføren siktet seg inn mot gruppen av turister som tok selfiebilder på det kjente landemerket.

– Jeg hørte lyden av et hjul som traff fortauskanten og deretter en kraftig knusende lyd. Jeg så opp og kunne se en bil kjøre ned folk og som var på vei mot meg. En kollega av meg ropte. På rent instinkt hoppet jeg unna, og jeg så folk bli truffet av bilen. Bilen fortsatte ferden langs brua og jeg så rundt meg i sjokk hvordan folk var blitt truffet av en bil i stor fart, sier Rob Lyon til Daily Mail.

Les også: Øyenvitner: – Som scener fra en katastrofefilm

Tory-politiker ga førstehjelp

Mange forbipasserende hjalp til med førstehjelp i de første kaotiske minuttene. Blant dem var tory-politikeren Tobias Ellwood, som har bakgrunn i det militære. Ellwood ble avbildet med blod i ansiktet mens han ga munn-til-munn til den sårede politimannen og forsøkte å stanse blødningen, skriver The Guardian. Forsøket var forgjeves. Politimannen døde senere av skadene.

Politet i London anser onsdagens hendelse utenfor parlamentet som en terrorhendelse inntil videre. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Politet i London anser onsdagens hendelse utenfor parlamentet som en terrorhendelse inntil videre. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

En forbipasserende kvinne mistet også livet etter at hun skal ha havnet under hjulet på en buss. Det var onsdag kveld foreløpig ingen opplysninger om det tredje offeret.

Leger ved St. Thomas-sykehuset beskriver tilstanden til flere av de sårede som kritisk. En kvinne som ble funnet liggende i vannet i elven Thames, skal være alvorlig skadd.

I tillegg er det kjent at det er tre polititjenestemenn og tre franske skoleelever blant de sårede. Fem sørkoreanske turister skal også være såret.

Det er ikke meldt om at nordmenn er rammet, men Utenriksdepartementet er i kontakt med ambassaden. UD ber norske reisende om å kontakte pårørende.

Les også: May innkaller til krisemøte etter terrorangrep

Politikere sperret inne

Parlamentsbygningen og området rundt ble straks avsperret. Den politiske debatten inne i Underhuset ble avbrutt og parlamentarikere og ansatte fikk beskjed om å bli værende på kontoret sitt eller i fellesarealene. Flere politikere tvitret om det de så og hørte, og noen sendte også bilder av væpnet politi som gjennomsøkte bygningen.

Politiker Mary Creagh ble møtt med store folkemengder og væpnet politi da hun var på vei til parlamentet. Hun opplevde stemningen som rammet av panikk.

– Om lag 40 mennesker kom løpende mot meg og folk ropte: Kom deg tilbake, kom deg tilbake. Det er avfyrt skudd, sier hun til AFP.

Politiet anser hendelsen utenfor Westminster som en terrorhandling inntil videre. Foto: Matt Dunham / AP
Politiet anser hendelsen utenfor Westminster som en terrorhandling inntil videre. Foto: Matt Dunham / AP

Statsminister Theresa May ble raskt ført ut av bygningen og i sikkerhet. Senere samme kveld innkalte hun til møte i Cobra, som er regjeringens koordineringsorgan for katastrofer og krisesituasjoner. Angrepet skjedde på dagen ett år etter terrorangrepet i Brussel.

Politikerne, ansatte, journalister og andre ble fulgt inn i Westminster Abbey hvor de ble avhørt av politiet, før de så kunne forlate stedet.

Les også: Politiet ber om bilder etter angrepet i London

Trappet opp sikkerheten

En rekke politifolk, både væpnet og ubevæpnet, ble utplassert på ulike steder i den britiske hovedstaden etter angrepet.

T-bane-stasjonen Westminster ble stengt, og publikum ble bedt om å holde seg unna de berørte sentrumsområdene. Besøkende som var i pariserhjulet The London Eye ble holdt tilbake inne i kapslene mens hendelsen pågikk og fikk først slippe ut etter flere timer

Les også: Trump orientert om angrepet i London

Angrepet i London:

*Den antatte gjerningsmannen skal ha kjørt ned en rekke fotgjengere da han kjørte en bil over Westminster Bridge mot Parlamentet.

*Han kolliderte med et gjerde og prøvde så å komme seg inn i parlamentet.

*Da han ble forsøkt stoppet ved inngangen, knivstakk han en polititjenestemann. Politimannen døde senere av skadene.

*En kvinne er bekreftet død etter å ha blitt truffet av en buss på broen. En tredje person er også bekreftet død.

*Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet.

*Om lag 20 personer er såret. Tilstanden er kritisk for flere, ifølge sykehuskilder.

*Politiet anser hendelsen som terror. Alt tyder på at angrepet ble gjennomført av gjerningsmannen alene.

*Parlamentsbygningen og området rundt ble stengt. Flere hundre mennesker, deriblant parlamentarikere, ble holdt tilbake i flere timer.

*Området rundt Parlamentet ble sperret av, inkludert T-banestasjonen Westminster.

*London Eye ble stengt og besøkende holdt tilbake inne i kapslene i flere timer.

Kilde: BBC, AP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden