Kenya forbyr plastposer

Enorme søppelberg – blant annet med plast – i den kenyanske hovedstaden har bidratt til at landets myndigheter nå har valgt å forby plastposer.
Enorme søppelberg – blant annet med plast – i den kenyanske hovedstaden har bidratt til at landets myndigheter nå har valgt å forby plastposer. Foto: Ben Curtis / AP / NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs miljøprogram har erklært «krig mot plast». Nå er det plast-forbud i en rekke afrikanske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenya er det siste afrikanske landet til å forby produksjon og import av plastposer.

Miljøvernminister Judi W. Wakhungu signerte vedtaket 28. februar og den nye loven vil tre i kraft i løpet av seks måneder, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mer enn 100 millioner plastposer distribueres fra kenyanske supermarkeder hvert år og FNs miljøprogram ( UNEP) mener plast er en av landets aller største avfallsproblemer. Som i de fleste utviklingsland er håndtering av avfall i beste fall mangelfull – i verste fall ikke-eksisterende.

Fjernet skjønnhetsflekk

Kunngjøringen fra Kenyas miljøvernminister kommer tre ukeretter at FN erklærte «krig mot plast» gjennom Clean Seas initiative. Med Kenyas lovendring har initiativet bidratt til at elleve land nå skal jobbe mot plastforurensing.

Afrika er kanskje det kontinentet som har kommet lengst når det gjelder plastforbud. Rwanda innførte forbud mot plastposer for snart ti år siden og flere afrikanske land har tatt lignende grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Rwanda: Annerledeslandet i Øst-Afrika

Kamerun, Guinea-Bissau, Mali, Tanzania, Uganda, Etiopia, Mauritania, Malawi – og nå Kenya, har alle vedtatt forbud mot plastemballasje.

– Kenya har tatt et avgjørende valg for å fjerne en stygg flekk på sin enestående naturlige skjønnhet, sier Unep-sjef Erik Solheim i en uttalelse.

Et enormt problem

Lederen for FNs miljøprogram mener plastavfall fører til enorm skade på sårbare økosystemer – på land og til havs, og f orskere anslår at 150 millioner tonn plast har havnet i verdenshavene. Hvert år dumpes ytterligere åtte millioner tonn.

Det tilsvarer at innholdet i en søppelbil tømmes i havet hvert minutt, året rundt. Solheim mener lovendringen i Kenya er en seier i kampen mot plastforurensing.

– Jeg håper dette vil inspirere til tilsvarende forpliktelser fra andre land. Kenya må hedres for at de nå viser lederskap i det internasjonale miljøarbeidet.

Denne saken var først publisert hos Bistandsaktuelt.no

Les også: Kyr dør av å spise rundballeplast