Trumps dommerkandidat skal grilles

Neil Gosuch blir av kolleger beskrevet som smart, jordnær, måteholden og grundig. Før han kan blir høyesterettsdommer, må han godkjennes av Senatet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Neil Gosuch blir av kolleger beskrevet som smart, jordnær, måteholden og grundig. Før han kan blir høyesterettsdommer, må han godkjennes av Senatet. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neil Gorsuch, mannen som president Donald Trump ønsker som dommer i USAs høyesterett, skal fra mandag av grilles i Senatet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gorsuch (49) regnes som en konservativ dommer, og senatorene er spesielt interessert i hans syn på omstridte spørsmål som innvandring og abort. Utspørringen er ventet å vare i flere dager.

Høyesterett består vanligvis av ni dommere, men etter at dommeren Antonin Scalia døde i fjor, har en av plassene stått tomme. Styrkeforholdet er nå 4–4 mellom konservative og liberale dommere.

President Barack Obama forsøkte å få utnevnt en ny dommer i fjor, men Senatet, som har republikansk flertall, satte en stopper for utnevnelsen.

Dommerne i høyesterett utnevnes av presidenten, men de må godkjennes av Senatet.