Meny

Norske aktivister kan nektes innreise i Israel

Utenriksminister Børge Brende (H) på besøk i det utbombede nabolaget Shejaia øst i Gaza City i 2014. Brende vet foreløpig ikke om Israelsk nye lov om innreisenekt vil ramme norske aktivister, men loven bekymrer ham.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) på besøk i det utbombede nabolaget Shejaia øst i Gaza City i 2014. Brende vet foreløpig ikke om Israelsk nye lov om innreisenekt vil ramme norske aktivister, men loven bekymrer ham.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) vedgår at han er bekymret over Israels nye lov som nekter innreise for alle som har støttet boikott av landet.

Israels nasjonalforsamling, Knesset, vedtok loven tidligere i mars. Den innebærer at "verken visum eller noen form for oppholdstillatelse vil bli utstedt til noen person som ikke er israelsk statsborger eller har permanent opphold, dersom han, eller organisasjonen eller organet han er aktiv i, med viten har oppfordret offentlig til å boikotte staten Israel eller lovet å delta i en slik boikott". Det vil i så fall inkludere en rekke enkeltpersoner i Norge, i tillegg til flere kommuner som har fattet vedtak om boikott av israelske varer fra Vestbredden-bosetninger. Stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap) har spurt Brende hva norske myndigheter vil gjøre for å bistå norske borgere som blir nektet innreise til Israel:

– Utenriksdepartementet har løpende kontakt med israelske myndigheter om hvordan israelske innreiseregler praktiseres, svarer Brende i et brev sitert av Vårt Land.

Han bekymrer seg for utviklingen, men understreker at det ikke er kjent ennå hvordan den nye loven vil fungere.

– Det er foreløpig ikke klart hvordan lovendringen vil bli iverksatt og hvilke praktiske konsekvenser den vil kunne få for reisende og for norske organisasjoners virksomhet, sier Brende.

Annonse
Populært