Danmark krever forklaring fra Tyrkia om trusselanklager

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert under en seremoni nær Gallipoli lørdag. Foto: Kayhan Ozer / Presidential Press Service / AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan fotografert under en seremoni nær Gallipoli lørdag. Foto: Kayhan Ozer / Presidential Press Service / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske myndigheter skal etterforske anklager om at dansker med tyrkiske røtter er blitt truet etter å ha kritisert den tyrkiske regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Anders Samuelsen sa søndag at den tyrkiske ambassadøren blir kalt inn på teppet i utenriksdepartementet mandag «slik at vi kan finne ut hva de vet» om anklagene.

Avisa Berlingske skrev søndag at en rekke personer med tyrkiske røtter som bor i Danmark, frykter at de er blitt angitt til tyrkiske myndigheter som «landsforrædere og terrorister».

Blant de over ti personene som Berlingske har snakket med som har mistanke om at de er angitt, er den tidligere folketingspolitikeren Özlem Cekic.

– Jeg vil melde deg til myndighetene i Tyrkia og håper du kommer på deres oppryddingsliste, så du blir svartelistet, var beskjeden hun fikk i en kommentar på Facebook for noen uker siden.

Les også: Erdogan retter nazianklager mot Merkel personlig

Frykt for å bli arrestert

Hun sier hun er redd for å bli arrestert om hun reiser til Tyrkia og påpeker at hennes danske pass ikke er noen garanti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mustafa Gezen, som er utdannet lærer, ble ringt opp fra et hemmelig nummer etter at han hadde uttalt seg kritisk om Erdogan i et TV-intervju. En dansktalende mann sa at han hadde tatt opp programmet og ville sende det til Tyrkias ambassade i Danmark. Gezen tør heller ikke reise til Tyrkia etter hendelsen.

–Jeg har blitt angitt, det er jeg sikker på. Jeg er ikke sikker på hva som vil skje med meg om jeg drar til Tyrkia, men jeg vil ikke risikere å komme dit og så bli hentet inn til avhør, sier han til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Siv Jensen: Ikke bekymret for amerikansk proteksjonisme

Oppfordring til angiveri

Etter kuppforsøket i fjor sommer publiserte et tyrkisk medium et telefonnummer som går direkte til presidentens kontor. Annonsen oppfordrer folk til å angi personer som støtter Gülen-bevegelsen. President Recep Tayyip Erdogan hevder at den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som bor i USA, sto bak kuppet, noe Gülen nekter for.

For en uke siden ba statsminister Lars Løkke Rasmussen sin tyrkiske kollega Binali Yildirim om å utsette et besøk til Danmark der han planla å drive valgkamp i forkant av folkeavstemningen om å gi Erdogan mer makt.

Les også: Erdogan ber tyrkere i Europa få minst fem barn