Tyrkia truer med å sende 15.000 flyktninger til EU hver måned

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu truer med å bryte flyktningavtalen og sende 15.000 flyktninger til EU hver måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttalelsen hans kommer bare én dag før avtalen fyller ett år. 18. mars i fjor skrev Ankara og Brussel under på en avtale som har ført til betraktelig færre flyktninger som tar seg inn i EU fra Tyrkia.

Som følge av den diplomatiske krisen mellom Tyrkia og Tyskland og Nederland, har utenriksminister Mevlut Cavusoglu truet med å skrinlegge flyktningavtalen. Soylu følger opp med et forsøk på å skremme med tall.

– Hvis dere ønsker det slik, kan vi åpne slusene for 15.000 flyktninger hver måned og gi Europa bakoversveis, sa Soylu i en tale sent torsdag kveld, gjengitt av nyhetsbyrået Anadolu fredag.

Soylu anklager Haag og Berlin for å ha vært involvert i protester mot president Recep Tayyip Erdogan i juni 2013, for å ha vært innblandet i kurdiske opprør i oktober 2014 og for involvering i kuppforsøket 15. juli i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De forsøker å fullføre arbeidet de ikke avsluttet. Hvem gjør denne jobben? Det er Nederland og Tyskland, sa Soylu i talen.

Europa har sviktet i sitt arbeid med å hjelpe Tyrkia til å bli EU-medlem, og Europa har ikke gitt Tyrkia hjelp i kampen mot terror, mener han.

Den diplomatiske feiden er en konsekvens av at flere tyrkiske statsråder har blitt nektet å gjennomføre valgmøter i Tyskland og Nederland. Tyrkia holder i neste måned folkeavstemning, der Erdogan ber om mer makt. Det bor nærmere 2 millioner tyrkere med tyrkisk stemmerett i Tyskland og Nederland.