Spicer: Trump viker ikke fra avlyttingspåstand

Donald Trump står fast ved at Trump Tower ble overvåket av Obamas administrasjon under valget i 2016.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatets etterretningskomité sier det ikke er noe som tyder på at Trump Tower ble avlyttet verken før eller etter presidentvalget. Men Trump står fast på sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Basert på den informasjonen vi har tilgjengelig, ser vi ingen indikasjoner på at Trump Tower var gjenstand for overvåking fra noe element i USAs regjering, verken før eller etter valgdagen i 2016, heter det i en felles uttalelse fra den republikanske komitélederen Richard Burr og nestleder Mark Warner fra Demokratene torsdag, ifølge CNN.

Dagen før opplyste også etterretningskomiteen i Representantenes hus at den fortsatt venter på bevis som kan underbygge Trumps påstand.

På tross av mangel på dokumentasjon har Trump ikke villet ta avstand fra Twitter-meldingen der han tidligere i mars anklaget Obama-administrasjonen for å avlytte ham under valgkampen.

Les også: Flynn fikk 287.000 kroner for å delta i russisk arrangement

Trump står fast

Torsdag gjentok Trumps talsmann at presidenten står fast på meldingen han sendte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener at presidenten har vært svært klar når han snakket om dette. Da han snakket om det i går kveld, snakket om avlytting, så mente han overvåking, sa Spicer.

Han leste også flere nyhetsmeldinger fra ulike medier der det antydes at Trump Tower kan ha blitt avlyttet, og han ba journalistene vente på konklusjonene i den formelle granskningen.

Trump selv forsvarte påstandene i et intervju med Fox News onsdag, der han sa at ordet avlytting kan romme både «overvåking og mange andre ting».

Les også: USAs finansminister: Vi har intet ønske om handelskrig

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gransking

Anklagene har utløst en gransking i Kongressen, og etterretningskomiteene i begge kamre undersøker saken. Både 20. og 28. mars skal saken opp til høring på Capitol Hill.

Men etterretningskomiteen i Representantenes hus sier den ennå ikke mottatt opplysninger fra justisdepartementet som støtter anklagene Trump har framsatt, og onsdag ga den departementet frist til 20. mars med å legge fram bevis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i uken sa Trumps rådgiver Kellyanne Conway at hun ikke kjenner til informasjon som kan rettferdiggjøre anklagene mot Obama-administrasjonen.

Blant dem som er innkalt for å svare på spørsmål fra de folkevalgte, er FBI-sjef James Comey og lederen for etterretningsorganisasjonen NSA.

For at en president skal kunne iverksette en avlytting, må det foreligge en hemmelig rettsordre. Noen slik ordre fantes ikke, har USAs daværende nasjonale etterretningssjef, James Clapper, påpekt.

Les også: Trumps budsjettforslag får FN til å reagere