EU-parlamentet stemte ned krav om totalforbud mot boring i Arktis

EU-parlamentet har denne uka plenumssamling i Strasbourg. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix
EU-parlamentet har denne uka plenumssamling i Strasbourg. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-parlamentet sa nei til kravet om framtidig totalforbud mot utvinning av olje og gass i Arktis. Dermed vant Norge fram med sin intense lobbykampanje. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en thriller av en avstemning som fant sted i EU-parlamentet i Strasbourg torsdag ettermiddag.

De folkevalgte skulle ta stilling til en resolusjon om Arktis der to av paragrafene tok til orde for forbud mot oljeboring i nord.

Ingen våget spå utfallet, og det ble meldt om betydelige splittelser innad i partigruppene. Men til slutt ble det seier for Norge, som har kjempet i lettere panikk de siste ukene for å få strøket de mest kontroversielle formuleringene.

To steder i teksten ble det oppfordret til et framtidig forbud mot oljeboring i Arktis. Begge formuleringene ble nedstemt.

Reaksjon:

«En kalddusj for oljeglade norske politikere»

Frank Bakke-Jensen: – EU kan ikke forby noe som helst i norsk arktisk sone

Vil ha forbud nord for iskanten

EU-parlamentet valgte derimot å beholde et krav om forbud mot oljeboring nord for iskanten. Denne formuleringen gikk igjennom med 301 stemmer for og 289 stemmer mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet, den norske EU-delegasjonen, stortingspolitikere, interesseorganisasjonen Norsk olje og gass og Nord-Norges Europa-kontor var alle engasjert i lobbykampanjen for å vanne ut erklæringen.

Samtidig arbeidet miljøorganisasjoner som Bellona og Greenpeace i det stille for å få EU-parlamentarikerne til å stå på kravene.

Forsker: – En menneskeskapt masseutryddelse av arter er i gang

Stemmer: «Derfor tar klimaskeptikeren feil»

Kritisert som upassende

Da resolusjonsteksten ble debattert onsdag kveld, var det til tider temperatur i salen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere parlamentarikere argumenterte for at EU-parlamentet ikke kunne komme med diktater til land utenfor EU.

– Vi kan ikke si til land utenfor EU at selv om de følger de høyeste standarder og går fram på en måte som skåner miljøet, så vil vi ikke gi dem lov til å bore etter olje og gass. Hvis vi gjør det, har vi i praksis valgt russisk energi i stedet, sa sosialdemokraten Liisa Jaakonsaari fra Finland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– EU bør ikke bestemme noe som helst om olje og gass i land utenfor EU, supplerte Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti.

Flere grønne politikere slo tilbake med at kampen mot olje i Arktis var viktigere enn slike hensyn. De sto på sitt, men tapte i den avgjørende avstemningen.

Innsikt: Fire argumenter du trenger for å stå støtt i en klimdebatt

Overrasket Norge

Resolusjonsteksten så lenge nokså uproblematisk ut for Norge. Det var helt mot slutten av komitébehandlingen at de radikale nye forslagene ble lagt på bordet. Fire politikere fra den populistiske Femstjernersbevegelsen i Italia og to grønne politikere fra Danmark og Finland sto bak.

Forslagene skled igjennom med bredt flertall da komitéinnstillingen ble vedtatt 31. januar. Norske observatører skal ha blitt tatt fullstendig på sengen.

Finske Sirpa Pietikäinen var én av to saksordførere for resolusjonen. Hun bemerker litt oppgitt at de norske aktørene engasjerte seg altfor sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det gjenspeiler en mangelfull forståelse av de politiske prosessene i EU-parlamentet, sier Pietikäinen til NTB.

Resolusjonen er heller ikke bindende, påpeker hun.

– Den er en politisk meningsytring. Slike ytringer har betydning, men ikke i nærheten av så stor betydning som den norske bekymringen skulle tilsi, sier Pietikäinen.

Les også:

WWF: Mennesket kan utrydde to tredeler av dyrelivet

Norske storferaser er på randen av utryddelse

Geirfuglen - historiens største ulykkesfugl