Russland avviser hackeranklager

Russiske myndigheter gikk torsdag offentlig ut og benektet at de har noe som helst å gjøre med hackingen landet er beskyldt for å være delaktige i. I en siktelse fra amerikanske myndigheter knyttes den russiske sikkerhetstjenesten FSB til ett av de største dataangrepene noensinne. Her FSB-hovedkvarteret i Moskva. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix
Russiske myndigheter gikk torsdag offentlig ut og benektet at de har noe som helst å gjøre med hackingen landet er beskyldt for å være delaktige i. I en siktelse fra amerikanske myndigheter knyttes den russiske sikkerhetstjenesten FSB til ett av de største dataangrepene noensinne. Her FSB-hovedkvarteret i Moskva. Foto: AP / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Russiske myndigheter gikk torsdag offentlig ut og benektet at de har noe som helst å gjøre med hackingen landet er beskyldt for å være delaktig i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"Russiske myndigheter har ikke deltatt i noen kriminell aktivitet på internett overhode", het det i en offisiell uttalelse torsdag.

Onsdag ble det kjent at amerikanske myndigheter har siktet fire personer, deriblant to russiske etterretningsagenter, for svært omfattende hacking av teknologiselskapet Yahoo.

De to andre siktede omtales som "kriminelle hackere" av det amerikanske justisdepartementet, som kunngjorde siktelsen på en pressekonferanse i Washington onsdag.

Rundt en halv milliard Yahoo-brukere er berørt av datainnbruddet, ifølge amerikanske myndigheter.

Koblet til FSB

I siktelsen knyttes den russiske sikkerhetstjenesten FSB til dataangrepet som betegnes som ett av de største noensinne.

Angrepet skjedde i 2014, og motivet hevdes å ha vært økonomisk vinning og spionasje. Det rammet blant annet epostkontoene til russiske og amerikanske embetsfolk, russiske journalister og ansatte i en rekke virksomheter, blant annet finanssektoren.

Russiske myndigheter har tidligere ikke ønsket å kommentere saken og har vist til at det er et spørsmål som må rettes til det russiske politiet.

De to FSB-agentene er identifisert som Dmitrij Dokutsjaev og Igor Susjtsjin. De anklages for å ha tilrettelagt for at hackere kunne samle inn informasjon ved å trenge seg inn i datasystemer i USA og andre steder.

Amerikanske myndigheter mener også at de betalte hackerne Aleksej Belan og Karim Baratov for datainnbruddene og informasjonsinnsamlingen.

Den russiske sikkerhetseksperten og forfatteren Andrej Soldatov, som har skrevet boka "Red Web", sier at fremgangsmåten med å sette bort oppgaver til stråmenn og private aktører gjør det mulig for russiske myndigheter å benektet enhver befatning med den kriminelle virksomheten.

Russisk overtak

Det er første gang amerikanske myndigheter sikter medlemmer av sin russiske motpart for dataangrep, skriver Washington Post. Ifølge avisen har anklagene ikke noe å gjøre med hackingen av datamaskiner hos Det demokratiske partiet under valgkampen i fjor høst.

I en uttalelse fra den amerikanske tankesmia CSIS, som tar for seg forsvars-, sikkerhets- og utenrikspolitiske spørsmål, sier visedirektør James Lewis at det er lite sannsynlig at russerne vil la seg affisere av USAs utspill.

– Russerne har klart seg svært godt, og de fleste vil si at de sitter i førersetet, de har initiativet. Det er helt usannsynlig at de vil slutte med dette. Hvorfor skulle de det, sier han.

Han tror amerikanske myndigheter har valgt å sikte de fire for å signalisere at russerne har gått for langt og at de nå vil svare på tiltale.

Amerikanerne er skråsikre på at russiske myndigheter samarbeider med datakriminelle miljøer.

– Dagens siktelser kaster lys over de nære og gjensidig fruktbare båndene mellom datakriminelle og russiske myndigheter og etterretning, og hvor langt Russland er villig til å gå for å utnytte disse aktivitetene til flere formål, det være seg kommersielle, finansielle eller geopolitiske, sa senator Mark Warner som er nestleder i Senatets etterretningskomité onsdag.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy