– UDIs alderstesting av asylsøkere kan bomme med seks år

UDI sier de ikke har fått satt seg inn i den krtitiske rapporten og vil derfor ikke kommentere saken før torsdag.
UDI sier de ikke har fått satt seg inn i den krtitiske rapporten og vil derfor ikke kommentere saken før torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo universitetssykehus mener dagens metoder for å fastslå asylsøkeres alder ikke er godt nok dokumentert og ber UDI sette aldersanalysene på vent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykehuset har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet gått gjennom internasjonal forskning på metodene. De har funnet få studier som de mener holder mål.

– Vi har ikke klart å finne ut av hvilket vitenskapelig grunnlag gjeldende praksis har vært basert på, sier Truls Simensen, avdelingsleder for rettsmedisinerne ved Oslo universitetssykehus (OUS), til NRK.

Les også: UDIs alderstest til retten

Når utlendingsmyndighetene i dag skal sjekke unge asylsøkeres alder, tas det røntgenbilder av hender og tenner. Men måten bildene analyseres på i dag, gjør at man kan bomme med så mye som seks år, hevder Oslo universitetssykehus.

OUS anbefaler Utlendingsdirektoratet (UDI) å fortsette å ta røntgenbilder av hendene, men vente med å analysere dem til sykehuset har utviklet en ny metode. Den skal være klar om tre måneder.

UDI sier de ikke har fått satt seg inn i rapporten og vil derfor ikke kommentere saken før torsdag.

Les også: UDI intervjuer mindreårige på Skype