Presidentvalg i Sør-Korea i mai

President Park Geun-hye, her avbildet 12. mars, er avsatt som president. I neste uke må hun møte til avhør, og 9. mai blir det nyvalg. Foto: AP / NTB scanpix
President Park Geun-hye, her avbildet 12. mars, er avsatt som president. I neste uke må hun møte til avhør, og 9. mai blir det nyvalg. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea avholder presidentvalg for å finne en etterfølger til den avsatte presidenten Park Geun-hye den 9. mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I henhold til sørkoreansk lovverk må nyvalg finne sted innen to måneder etter at en president avsettes. 9. mai er nå bekreftet som dato, opplyser innenriksdepartementet.

Moon Jae-in, en liberal opposisjonsleder som tapte presidentvalget mot Park i 2012, er ifølge meningsmålinger favoritt til å vinne valget.

Meldingen om nyvalget kommer samtidig som påtalemyndigheten har innkalt Park til avhør i korrupsjonssaken tirsdag neste uke. Park skal avhøres om saken som førte til at hun i forrige uke ble avsatt.

Grunnlovsdomstolen avsatte henne fredag 10. mars som president og hun mistet dermed sin immunitet mot straffeforfølgelse. Det åpnet i sin tur for at påtalemyndigheten kunne innkalle henne til avhør. Det foreligger ingen ytterligere detaljer om avhøret.

Venninne

Park anklages for å være innblandet i en korrupsjonsskandale rundt sin nære venninne Choi Soon-sil og flere store selskaper. Presidenten er anklaget for ha bistått venninnen med pengeutpressing, samt å ha bedt medarbeidere om å lekke hemmeligstemplede dokumenter til Choi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Park avviser å ha gjort noe galt og legger skylden på Choi, som er varetektsfengslet. Choi er anklaget for å ha brukt sin nære forbindelse til Park til å presse bedrifter til å donere nærmere 600 millioner kroner til ulike stiftelser.

Riksrett

Flere toppledere i Samsung, et av de største selskapene i Sør-Korea, er tiltalt for å ha betalt bestikkelser. Park har beklaget at hun stolte på sin venninne.

Det var opposisjonen, som utgjør flertall i nasjonalforsamlingen, som stemte for å stille henne for riksrett i desember, etter flere uker med massive demonstrasjoner i hovedstaden.

Park, som er Sør-Koreas første kvinnelige president, er datter av tidligere president Park Chung-hee, som styrte landet som militærdiktator på 1960- og -70-tallet.