«Sjakalen» må svare for nok en terroraksjon

Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som "Sjakalen",sitter nok en gang på tiltalebenken i en fransk rettssal. Fra før har han to livstidsdommer, og nå må han svare for en terroraksjon som kostet to mennesker livet i Paris i 1974. Dette bildet ble tatt i 2000, og Isabelle Coutant-Peyre (t.h.) er fortsatt 67-åringens forsvarer. Foto: AP / NTB scanpix
Ilich Ramirez Sanchez, bedre kjent som "Sjakalen",sitter nok en gang på tiltalebenken i en fransk rettssal. Fra før har han to livstidsdommer, og nå må han svare for en terroraksjon som kostet to mennesker livet i Paris i 1974. Dette bildet ble tatt i 2000, og Isabelle Coutant-Peyre (t.h.) er fortsatt 67-åringens forsvarer. Foto: AP / NTB scanpix Foto: Michel Lipchitz / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ilich Ramirez Sanchez, kjent som "Carlos" og "Sjakalen", sendte slengkyss til tilhørerbenken da han mandag gjorde sin entre i en rettssal i Paris. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sjakalen»

  • Ilich Ramírez Sánchez ble født 12. oktober 1949 i Caracas i Venezuela
  • Sønn av en marxistisk advokat som oppkalte ham etter Vladimir Iljitsj Lenin
  • Studerte i London og Moskva
  • I 1970 reiste han Midtøsten og sluttet seg til Folkefronten for frigjørelse av Palestina (PFLP)
  • Sto bak en rekke bombeattentater, drap og kidnappinger i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet
  • Tok dekknavnet «Carlos». Pressen ga ham kallenavnet «Sjakalen» etter Frederick Forsyths bok, som han skal ha lagt igjen på et hotellrom
  • Hans dristigste aksjon fant sted i 1975, da han ledet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien. Aksjonen skal ha ført til brudd med PFLP, fordi han i strid med egne ordre friga gislene mot løsepenger
  • Røpet i 1982 selv sin identitet ved å la seg intervjue og fotografere av en libanesisk journalist
  • Flyttet kort etter til Syria der han bodde til Golfkrigens utbrudd i 1991, og deretter til Sudan, der han i 1994 ble pågrepet og utlevert til Frankrike
  • Ble dømt til livsvarig fengsel i 1997, og fikk en ny livstidsdom i 2011.

67-åringen soner fra før to livstidsdommer for terroraksjoner, men må nå også svare for angrepet mot en butikk i Saint-Germain-des-Pres i hjertet av Paris i 1974. To menn ble drept og 34 ble såret da det ble kastet en håndgranat inn i den travle butikken.

Velkledd som alltid, og med et knallrødt lommetørkle i brystlommen, sendte den terrordømte venezuelaneren slengkyss til tilhørerbenken og kysset sin egen forsvarer Isabelle Coutant-Peyre galant på håndbaken da rettssaken åpnet mandag.

Kidnappet oljeministre

"Sjakalen" sto bak en rekke spektakulære terroraksjoner i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet, blant annet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien i 1975, ble den venezuelanskfødte venstreekstremisten i 1994 pågrepet i Sudan og utlevert til Frankrike.

Tre år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for drap på to franske politimenn og en informant, og i 2011 fikk han en ny livstidsdom, denne gangen for fire terroraksjoner som kostet elleve mennesker livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: «Sjakalen» må på nytt møte i retten

Håndgranat

Terroraksjonen han nå er tiltalt for, nekter han enhver befatning med. Påtalemyndigheten mener derimot å ha en god sak, og viser blant annet til at håndgranaten som ble benyttet kom fra samme parti som granater som ble benyttet under en gisselaksjon i Haag samme år. En tilsvarende håndgranat ble også funnet hjemme hos Ramirez' elskerinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Al Watan Al-Arabi skrev i 1979 at Ramirez overfor dem hadde innrømmet å ha stått bak terroraksjonen mot butikken, men selv nekter han for noensinne å ha gitt noe intervju til det arabiske tidsskriftet.

Sårene har aldri grodd

– Hva er egentlig vitsen med å ha en rettssak så lenge etterpå, spør 67-åringens forsvarer Isabelle Coutant-Peyre. De pårørende etter ofrene for terroraksjonen mener derimot at det er på høy tid.

– Ofrene har ventet så lenge på at Carlos skulle bli dømt for dette. Sårene deres har aldri grodd, sier Georges Holleaux, advokaten som representerer enkene til de to mennene som ble drept.

Saken mot Ramirez bygger også på vitneutsagn fra flere av venezuelanerens tidligere våpenbrødre, blant dem tyske Hans-Joachim Klein.