"Sjakalen" må på nytt møte i retten

OSLO 20051220 Arkivbilde av Carlos Sjakalen, alias IIlich Ramirez Sanchez. For 30 år siden stormet en terrorgruppe ledet av Carlos inn i OPEC-hovedkvarteret i Wien og tok 11 OPEC-ministre som gisler. Aksjonen er en av de mest oppsiktsvekkende gisselaksjonene i moderne historie. Arkivfoto: SCANPIX
OSLO 20051220 Arkivbilde av Carlos Sjakalen, alias IIlich Ramirez Sanchez. For 30 år siden stormet en terrorgruppe ledet av Carlos inn i OPEC-hovedkvarteret i Wien og tok 11 OPEC-ministre som gisler. Aksjonen er en av de mest oppsiktsvekkende gisselaksjonene i moderne historie. Arkivfoto: SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ilich Ramirez Sanchez, kjent under dekknavnet "Carlos" og som mediene døpte "Sjakalen", må på nytt møte i retten i Frankrike, tiltalt for terror. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha stått bak en rekke spektakulære terroraksjoner i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet, blant annet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien i 1975, ble den venezuelanskfødte venstreekstremisten i 1994 pågrepet i Sudan og utlevert til Frankrike.

Tre år senere ble han dømt til livsvarig fengsel for drap på to franske politimenn og en informant, og i 2011 fikk han en ny livstidsdom, denne gangen for fire terroraksjoner som kostet elleve mennesker livet.

Mandag må 67-åringen nok en gang møte i retten og svare for gamle synder, nærmere bestemt angrepet mot en butikk i Saint-Germain-des-Pres i hjertet av Paris.

Les også: – Sveits inngikk avtale med PLO under den kalde krigen

Håndgranat

To menn ble drept og 34 ble såret da det ble kastet en håndgranat inn i den travle butikken en septemberkveld i 1974.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fransk påtalemyndighet mener å ha fastslått at håndgranaten kom fra samme parti håndgranater som ble benyttet under en gisselaksjon i Haag samme år, og en tilsvarende håndgranat ble også funnet hjemme hos Ramirez' elskerinne.

Al Watan Al-Arabi skrev i 1979 at Ramirez overfor dem hadde innrømmet å ha stått bak terroraksjonen mot butikken, men selv nekter han for noensinne å ha gitt noe intervju til det arabiske tidsskriftet.

Sårene har aldri grodd

– Hva er egentlig vitsen med å ha en rettssak så lenge etterpå, spør 67-åringens forsvarer Isabelle Coutant-Peyre. De pårørende etter ofrene for terroraksjonen mener derimot at det er på høy tid.

– Ofrene har ventet så lenge på at Carlos skulle bli dømt for dette. Sårene deres har aldri grodd, sier Georges Holleaux, advokaten som representerer enkene til de to mennene som ble drept.

Saken mot Ramirez bygger også på vitneutsagn fra flere av venezuelanerens tidligere våpenbrødre, blant dem tyske Hans-Joachim Klein.

Fakta om Sjakalen

* Ilich Ramírez Sánchez ble født 12. oktober 1949 i Caracas i Venezuela

* Sønn av en marxistisk advokat som oppkalte ham etter Vladimir Iljitsj Lenin

* Studerte i London og Moskva

* I 1970 reiste han Midtøsten og sluttet seg til Folkefronten for frigjørelse av Palestina (PFLP)

* Sto bak en rekke bombeattentater, drap og kidnappinger i Europa og Midtøsten på 1970- og 80-tallet

* Tok dekknavnet «Carlos». Pressen ga ham kallenavnet «Sjakalen» etter Frederick Forsyths bok, som han skal ha lagt igjen på et hotellrom

* Hans dristigste aksjon fant sted i 1975, da han ledet kidnappingen av elleve oljeministre under et OPEC-møte i Wien. Aksjonen skal ha ført til brudd med PFLP, fordi han i strid med egne ordre friga gislene mot løsepenger

* Røpet i 1982 selv sin identitet ved å la seg intervjue og fotografere av en libanesisk journalist

* Flyttet kort etter til Syria der han bodde til Golfkrigens utbrudd i 1991, og deretter til Sudan, der han i 1994 ble pågrepet og utlevert til Frankrike

* Ble dømt til livsvarig fengsel i 1997, og fikk en ny livstidsdom i 2011.

(Kilde: NTB)