FN anklager Tyrkia for alvorlige overgrep mot kurdere

De grove anklagene fremsettes på et sårbart tidspunkt for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
De grove anklagene fremsettes på et sårbart tidspunkt for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Burhan Ozbilici / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN anklager Tyrkia for alvorlige menneskerettsbrudd i de overveiende kurdiske områdene i sørøst. Hærens offensiv skal ha fordrevet opptil 500.000 mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs høykommissær for menneskerettigheter la fredag fram detaljerte bevis for det de kaller "massiv ødeleggelse, drap og tallrike andre alvorlige menneskerettighetsbrudd" sørøst i Tyrkia. Rapporten dekker perioden fra juli 2015 til desember 2016.

Offensiven fra den tyrkiske hæren mot de overveiende kurdiskbefolkede områdene startet etter at våpenhvilen med PKK-geriljaen brøt sammen i juli 2015.

Mellom 355.000 og 500.000 mennesker, i all hovedsak kurdere, er internt fordrevet som følge av offensiven, som har rammet over 30 byer og nabolag, ifølge FN. Sikkerhetsstyrkene har jevnet nesten 1.800 bygninger med jorda, viser rapporten, som inneholder satellittbilder fra de rammede områdene.

– 2.000 drepte

I FN-rapporten anslås det at rundt 2.000 mennesker, hvorav 800 medlemmer av sikkerhetsstyrkene, er drept i perioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs granskere har ikke fått tilgang til områdene, på tross av å ha forsøkt i halvannet år å få de nødvendige tillatelsene fra tyrkiske myndigheter. Derfor bygger rapporten på vitnebeskrivelser og andre kilder, i tillegg til bildene.

Les også: Erdogan og Putin møtes i Moskva

Døde i kjeller

FN dokumenterer derigjennom flere tusen drap, forsvinninger og tilfeller av tortur, i tillegg til andre menneskerettsbrudd. De verste overgrepene skal ha skjedd i perioder med portforbud. I Cizre, en by på grensa til Syria der befolkningen i all hovedsak er kurdere, har innbyggere beskrevet ødeleggelsene av boligområder som "apokalyptiske" overfor FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Satelittbilder levert av UNOSAT viser byen Sur i provinsen Diyarbakir sørøst i Tyrkia. Det øverste bildet er tatt 22. juni 2015, mens det nederste bildet er fra 26. juli 2016, etter sikkerhetsstyrkenes offensiv mot kurdiske opprørere. Foto: AP
Satelittbilder levert av UNOSAT viser byen Sur i provinsen Diyarbakir sørøst i Tyrkia. Det øverste bildet er tatt 22. juni 2015, mens det nederste bildet er fra 26. juli 2016, etter sikkerhetsstyrkenes offensiv mot kurdiske opprørere. Foto: AP

I starten av 2016 var nesten 200 av byens innbyggere, mange av dem barn, fanget i ukevis i kjellere.

– De var uten vann, mat, helsehjelp eller strøm, før de ble drept i brann, utløst av granater, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Merkel raser mot Erdogans nazi-uttalelser

Anklager Erdogan

De grove anklagene fremsettes på et sårbart tidspunkt for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han og regjeringen driver valgkamp i forkant av en omstridt folkeavstemning i april, der tyrkerne skal stemme over hvorvidt Erdogan skal få utvidet makt.

FNs menneskerettssjef Zeid Raad Al Hussein kritiserer Erdogans regjering direkte. Han sier han er spesielt bekymret over meldinger om at ingen pålitelig etterforskning er blitt gjennomført av flere hundre angivelig utenomrettslige drap.

– Ikke en eneste mistenkt ble pågrepet, og ikke en eneste person er blitt straffeforfulgt, sier Zeid i en uttalelse fredag.

Det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK har ført et væpnet opprør mot tyrkiske myndigheter siden 1984. En våpenhvile ble innført i 2013, men kampene ble gjenopptatt to år senere.

Les også: Norske turister snur ryggen til Tyrkia

Tyrkia og kurderne:

* Det er rundt 14 millioner kurdere i Tyrkia. Det bor også mange kurdere i de tilstøtende delene av Irak, Iran, Armenia og Syria.

* Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) grep til våpen mot tyrkiske myndigheter i 1984. Siden er over 45.000 mennesker drept i konflikten.

* Det uttalte målet var først en uavhengig kurdisk stat, men er i dag økt selvstyre i de kurdiske områdene sørøst i Tyrkia.

* Folkets Demokratiske Parti (HDP) er Tyrkias største kurdiskvennlige parti. Tusenvis av partimedlemmer sitter fengslet, blant dem ti parlamentarikere med partileder Selahattin Demirtas i spissen.

* PKK-geriljaen opererer fra baser i den selvstyrte kurdiske regionen i Nord-Irak. Geriljaen er av Tyrkia, USA og EU klassifisert som en terrororganisasjon.

* Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe fra PKK, har tatt på seg ansvaret for flere store terroraksjoner de siste årene.

* Opptil 500.000 mennesker, i all hovedsak kurdere, er internt fordrevet i Tyrkia som følge av offensiven mot PKK fra juli 2015 til desember 2016, ifølge FN.