Meny

Tallet på omkomne stiger etter branntragedie på barnehjem i Guatemala

Dukker på kull utenfor presidentpalasset i Guatemala illustrerer folks reaksjoner mot at myndighetene i landet lot altfor mange og kriminelle barn og ungdom bo sammen på et barnehjem som tirsdag ble rammet av brann der minst 34 liv gikk tapt. Foto: Luis Soto / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 tenåringsjenter omkom i branntragedien på et barnehjem i Guatemala, men fortsatt svever mange andre mellom liv og død.

Myndighetene har igangsatt etterforskning av brannen på institusjonen Hogar Seguro Virgen de la Asunción og omstendighetene rundt. UNICEF har også vært på banen og krever en gransking.

Brannen skal ha startet da det ble satt fyr på madrassene i en av sovesalene i fortsettelsen av et opprør tirsdag. Hjemmet har lenge vært plaget av uro, og med masseflukt etter anklager om at ansatte og eldre tenåringer hadde utsatt barna for seksuelle overgrep og annen dårlig behandling.

Det bodde minst 800 barn og unge på barnehjemmet, 300 flere enn det institusjonen var bygd for. Selv om hjemmet er for barn mellom 14 og 17 år, var flere over 18 år der.

Etter brannen ble 19 jenter funnet døde. Ytterligere 16 har senere mistet livet som følge av alvorlige brannskader. Rundt 20 kjemper fortsatt for livet.

"Hogar Seguro" betyr "sikkert hjem", og flere opprørte pårørende stiller nå spørsmål ved hvordan et barnehjem kan kalles sikkert etter opplysninger som er kommet fram om forholdene på hjemmet.

President Jimmy Morales har erklært tre dager landesorg i Guatemala, men utenfor presidentpalasset har folk lagt dukker på hauger med kull i en demonstrasjon mot det som oppfattes som forsømmelse fra myndighetenes side.

En tidligere ansatt på stedet, Angel Cardenas, sier hjemmet var en tikkende bombe. De overlevende barna og ungdommene er nå fordelt på andre barnehjem og i fosterhjem rundt om i landet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært