Meny

CIA og FBI etterforsker WikiLeaks-lekkasjer

WikiLeaks publiserte tirsdag rundt 9.000 dokumenter med nærmere 1.000 vedlegg som skal beskrive CIAs hackingvirksomhet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten CIA og det føderale politiet FBI etterforsker nå WikiLeaks' publisering av dokumenter som beskriver CIAs angivelige hacking-metoder.

CIA og FBI har nå satt i gang felles etterforskning etter at WikiLeaks tirsdag publiserte rundt 9.000 sider med materiale og nærmere 1.000 vedlegg, melder BBC og CNN , med henvisning til flere ikke-navngitte amerikanske tjenestepersoner.

Etterforskningen har som mål å finne ut hvordan WikiLeaks fikk tilgang på dokumentene, og hvorvidt det skjedde med hjelp fra en ansatt i CIA eller en kontraktør på utsiden. CIA vil dessuten prøve å slå fast om WikiLeaks sitter på flere dokumenter som ennå ikke er publisert. Etterforskningen kan prøve å slå fast om internkontrollen i CIA er dårlig.

WikiLeaks ga imidlertid svar allerede da dokumentene ble publisert tirsdag. I en pressemelding opplyste WikiLeaks at dokumentene ble anskaffet via CIA-ansatte. Dokumentene hadde sirkulert mellom flere ansatte, og WikiLeaks sitter på mer materiale som nettstedet til nå har valgt å la være å publisere, het det.

CIA-avsløringen:   – Er det mulig å overvåke deg fra TV'en?

– Farlig

CIAs talsmann Ryan Tripani opplyser at byrået "ikke kommenterer ektheten av de angivelige etterretningsdokumentene som WikiLeaks har gitt ut, eller om status på enhver gransking for å finne dokumentenes kilde".

Materialet beskriver i detalj det som skal være CIAs metoder for å hacke seg inn i mobiltelefoner, datamaskiner, fjernsynsapparat og biler.

– Det amerikanske folk bør være dypt bekymret over enhver WikiLeaks-avsløring som har til hensikt å ødelegge etterretningstjenestenes evne til å beskytte USA mot terrorister og andre fiender, uttaler CIA-talskvinne Heather Fritz Horniak.

– Slike avsløringer setter ikke bare amerikansk personell og operasjoner i fare, men gir våre fiender tilgang til verktøy og informasjon som kan skade oss, sier hun videre.

Ekspert om hackingavsløringene:   – Ikke farlig for folk flest

– Svært skadelig

En tidligere CIA-sjef er bekymret over WikiLeaks-publiseringen.

– Hvis det jeg leser er rett, ser dette ut som en svært skadelig lekkasje når det gjelder taktikk, teknikk, prosedyrer og verktøy som CIA har brukt for å gjennomføre legitimt etterretningsarbeid utenlands, sier tidligere CIA-sjef Michael Hayden til BBC.

– Med andre ord – mitt land og mitt lands venner er nå mindre trygge, legger han til.

Tips:   Passord-lekkasjene: hva kan du gjøre?

Flere navngitte teknologiselskaper hvis produkter og programvare angivelig har blitt utnyttet av CIA, er nå i gang med å gjennomgå saken. Apple opplyser at selskapet allerede har tettet flere sikkerhetshull, og at dette er et pågående arbeid som tas på alvor. Google og Microsoft har også tatt fatt på et tilsvarende arbeid.

WikiLeaks har ikke publisert selve hacking-verktøyene som CIA skal ha benyttet, men holder muligheten åpen for at det kan skje. Det kan i så fall muligens skje ved at WikiLeaks samarbeider direkte med de berørte teknologiselskapene, het det i en uttalelse onsdag.

Les også:

Apple: Mange sikkerhetshull rettet før WikiLeaks-dokumentene ble lagt frem

McCain: Det hvite hus må på banen etter WikiLeaks-avsløringer

CIA kan hacke TV-er og mobiler

WikiLeaks-avsløringene:

* WikiLeaks publiserte tirsdag 7. mars nærmere 9.000 dokumenter som angivelig avslører hvordan CIA har utviklet over 1.000 redskaper for å bryte seg inn i datamaskiner, mobiltelefoner og moderne TV-apparat

* CIA vil ikke bekrefte at innholdet i materialet er ekte, men sier at slike avsløringer setter amerikansk personell i fare og er til hjelp for USAs fiender.

* Tysk påtalemyndighet vil granske opplysningene som framkommer i WikiLeaks-dokumenter, og som tyder på at CIA har drevet hacking fra USAs konsulat i Frankfurt.

* WikiLeaks offentliggjorde under den amerikanske presidentvalgkampen i fjor høst en rekke eposter stjålet fra Hillary Clintons valgkampsjef, noe som førte til anklager om at gruppen gikk russernes og Donald Trumps ærend.

* Trump, som i valgkampen erklærte at han "elsket WikiLeaks", har som president hatt et anstrengt forhold til CIA og de andre amerikanske etterretningstjenestene.

Populært