
Norsk Folkehjelp: Svært vanskelig å nå inn til sivile i Mosul

Mellom 700.000 og én million mennesker lever fra hånd til munn i de frigjorte delene av Mosul. Det er svært vanskelig å få fram hjelp, sier Norsk Folkehjelp.
Organisasjonen er per i dag den eneste som jobber i selve Mosul by, forteller programansvarlig Umelto Labetubun på en knatrete telefonlinje fra Irak.
– De større organisasjonene konsentrerer seg om leirene rundt Mosul. Det er et enormt gap i hjelpebehovet som ikke blir dekket, sier han.
Frigjort
Områder i Mosul øst for elven Tigris er nylig blitt frigjort etter å ha vært under ekstremistgruppa IS' kontroll siden 2014. I disse områdene holder mellom 700.000 og én million mennesker til, opplyser Labetubun.
– Det finnes ikke elektrisitet, vann, ingen helsetjenester, ingen fungerende myndigheter. Søppel flyter, og mange bygninger er ødelagt. Folk har veldig begrenset med mat, og lite kommer inn, og folk har uansett ikke penger til å kjøpe for, forteller han.
Både vannet og lufta i Mosul er svært forurenset fordi det fortsatt brenner i oljebrønnene utenfor byen som IS satte fyr på for flere måneder siden.
Til nå har Norsk Folkehjelp delt ut mat i Mosul en håndfull ganger, og en ny utdeling er under planlegging. I alt har rundt 8.000 familier fått en nødhjelpspakke som gjør dem i stand til å klare seg noen uker.
– Vi gir nødhjelp til familier med opptil seks personer. Men vi er en liten organisasjon med begrensede ressurser som kan dekke veldig lite av behovet.
– Men når vi går inn, viser vi større organisasjoner at det er mulig, sier Labetubun.
Fanget
Et stort problem er at IS bruker selvmordsbombere og droner og minelegger områder de forlater. Vest i byen har IS fortsatt kontroll, men den irakiske hæren rykker stadig nærmere.
– Det skjer eksplosjoner hver dag. Dette er en ny trussel som skaper ekstra stress. Folk er fanget i små lommer i byen.
I et av nabolagene der Norsk Folkehjelp delte ut mat, fortalte en lærer at han ikke kunne slippe barna tilbake på skolen fordi skolebygningen var full av miner som IS hadde plassert der før de ble drevet ut.
Mineryddere fra Norsk Folkehjelp er i ferd med å fjerne miner i flere landsbyer utenfor Mosul. Men arbeidet medfører stor risiko fordi det er vanskelig å vite hva minene er laget av, og hva som skal til for at de detonerer.
På grunn av sikkerhetssituasjonen må også matutdelingen skje svært raskt.
Risiko
En annen utfordring er at Mosul regnes som en aktiv krigssone. Dermed må hjelpeorganisasjonene ha tillatelser for å kunne passere områder under ulike gruppers kontroll – politiet, hæren eller en av de mange militsgruppene. Det innebærer risiko for å bli ansett som en del av "fienden".
- Vi er villig til å ta denne risikoen. Vi blir ansett som upartiske fordi vi samarbeider med alle, sier Labetubun,
Samtidig fortsetter offensiven mot IS med full styrke. Onsdag kveld kom det meldinger om at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi har flyktet fra Mosul. Han skal ha gitt lokale kommandanter i oppgave å lede slaget om den irakiske storbyen.