Landesorg etter 22 tenåringsdødsfall i Guatemala

En kvinne tenner lys utenfor likhuset til minne om jentene som døde i brannen på barnehjemmet onsdag. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix
En kvinne tenner lys utenfor likhuset til minne om jentene som døde i brannen på barnehjemmet onsdag. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dødstallene er steget til 22 etter at en brann spredte seg i en institusjon for vanskeligstilte barn og ungdom i Guatemala.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Jimmy Morales har erklært tre dager landesorg i landet etter brannen på barnehjemmet Hogar Seguro Virgen de la Asunción, 25 kilometer sørøst for hovedstaden Guatemala by. Gråtende, fortvilte pårørende samlet seg onsdag utenfor murene rundt hjemmet, der politiet sørget for at ingen kom innenfor de ti meter høye murene.

Brannen skal ha startet da det ble satt fyr på madrassene i en av sovesalene. Leder for Guatemalas sosialtjeneste, Carlos Rodas, opplyser at barna satte fyr på madrasser i fortsettelsen av et opprør tirsdag. Hjemmet har lenge vært plaget av uro, og med masseflukt etter anklager om at ansatte hadde utsatt barna for seksuelle overgrep og dårlig behandling. Det bor minst 300 flere barn der enn de 500 institusjonen er bygget for. Flere er over 18 år, selv om hjemmet er for barn mellom 14 og 17 år.

Sparket

Myndighetene opplyser at barnehjemsdirektøren er oppsagt. Før tragedien hadde myndighetene anmodet om at alle ungdomskriminelle skulle skilles ut og sendes til andre institusjoner, men det ble ikke fulgt opp.

Beboerne inkluderer tidligere ofre for overgrep, mens andre har levd som hjemløse på gata, har foreldre som ikke er i stand til å ta vare på dem eller har sonet ferdig dommer i ungdomsfengsler.

Opprøret begynte med en masserømming tirsdag. Ifølge Guatemalas menneskerettighetsombud, Jorge de Leon, ble 102 av barna og ungdommene funnet og brakt tilbake av politiet noen timer før brannen, mens andre fortsatt er på rømmen.

Skadde

Etter brannen ble rundt 40 barn brakt til sykehus med annengrads- eller tredjegrads forbrenning, mange med livskritiske skader. I løpet av kvelden steg dødstallet til 22.

Justisminister Annabella Morfin opplyser at barn med beskyttelsesbehov ikke bør plasseres sammen med kriminelle barn, og har bedt om en etterforskning for å finne de ansvarlige for situasjonen.

Ifølge menneskerettighetsombud de Leon har barna klaget på overgrep fra eldre barn og ungdommer.

Personvernpolicy