Britiske politikere sjokkert av kvinners historier om kleskoder i arbeidslivet

Nicola Thorp poserer foran parlamentet i London samme dag som politikerne debatterte hvorvidt arbeidsgivere kan kreve at kvinner har på seg høye hæler på jobb. Thorp startet en underskriftskampanje for å få slutt på dette, etter at hun ble sendt hjem fra jobb fordi hun gikk med flate sko.
Nicola Thorp poserer foran parlamentet i London samme dag som politikerne debatterte hvorvidt arbeidsgivere kan kreve at kvinner har på seg høye hæler på jobb. Thorp startet en underskriftskampanje for å få slutt på dette, etter at hun ble sendt hjem fra jobb fordi hun gikk med flate sko. Foto: Tim Ireland / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rapport om kleskoder i britisk arbeidsliv har avslørt omfattende diskriminering av kvinner, ifølge britiske politikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan arbeidsgiver kreve at kvinner går med høye hæler på jobb? I Storbritannia har mange arbeidsgivere lenge gjort det, men nå vil politikere i parlamentet ha en slutt på det.

Nicola Thorp opplevde for to år siden å bli sendt hjem fra et vikaroppdrag i et finansselskap i London, fordi hun kom på jobb med flate sko.

Da hun nektet å gå med sko med 5-10 centimeter høye hæler, mistet hun oppdraget som resepsjonist.

Thorp fant seg ikke i å bli behandlet på den måten, så hun startet en underskriftskampanje for å gjøre det ulovlig for selskaper å kreve at kvinner går med høye hæler på jobb.

– Dagens arbeidskleskode er utdatert og diskriminerende, skrev Thorp og samlet hele 152.420 underskrifter.

Underskriftskampanjen førte til en undersøkelse av kleskodene i arbeidslivet og en rapport, som denne uken ble debattert i det britiske parlamentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Undersøkelsen ble startet på grunn av en persons opplevelser, men det har blitt tydelig underveis at dette ikke er en isolert hendelse - og at problemet heller ikke begrenser seg til høye hæler», heter det i rapporten.

Les også: Kvinnedagen: En fest – og en vekker verden over

Pålagt å gå med utfordrende antrekk

Hundrevis av kvinner har fortalt om smerter og varige skader som følge av å gå med høye hæler i lange perioder, på arbeidsplassen.

«Arbeidsgivere som pålegger kvinnelige ansatte å gå med høye hæler, må enten være ukjent med smertene og problemene de forårsaker, eller de velger å ignorere dette. Uansett utgjør det en alvorlig svikt i pliktene de har overfor ansatte», heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre har fortalt at de har blitt pålagt å farge håret blondt, pålagt å gå med utfordrende antrekk og pålagt å sminke seg, gjerne flere ganger i løpet av arbeidsdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slike krav har fått noen kvinner til å føle seg svært ukomfortable og til og med seksualisert av sin arbeidsgiver, ifølge rapporten.

– I noen tilfeller kan slike krav i kleskoden utsette ansatte for uønsket seksuell oppmerksomhet fra kunder, oppdragsgivere og ledelse.

Les også: Kvinner lever lenger og har mindre pensjon

– Holdninger som hører til på 1850-tallet

Parlamentsmedlem Helen Jones fra Labour, som leder Petitions Committee som står bak rapporten, sa under parlamentsdebatten mandag at de ble sjokkert over det de avdekket.

– Vi fant holdninger som hører mer til - jeg skulle til å si 1950-tallet, men 1850-tallet er nok mer korrekt, enn det 21. århundret , sa hun ifølge BBC.

Jones mener vider at deres undersøkelser har avslørt omfattende diskriminering av kvinner og stereotypiske oppfatninger om hvordan kvinner skal kle seg og oppføre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Arbeidet har også vist at kvinner hele tiden avfeies når de forsøker å utfordre slike holdninger, sa Jones.

– Vi har en lang vei å gå for å løse disse problemene, men alle fortjener bedre enn dette, fortsatte hun.

Les også: Island vil kreve garanti for likelønn

Anbefaler strengere straffer

Ifølge rapporten som ble publisert i januar, er det også tydelig at mange ansatte ikke føler at de kan protestere mot kleskoden de må følge, selv når de mistenker at den er i strid med loven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rapportforfatterne anbefaler derfor at myndighetene setter igang informasjonskampanjer som belyser hvordan ansatte formelt kan klage hvis de mener de utsettes for diskriminering på arbeidsplassen, inkludert potensielt diskriminerende kleskoder.

Selv om myndighetene mener at kleskodene som Nicola Thorp og mange andre kvinner er i strid med gjeldende likestillingslov, anbefaler de også at myndighetene går gjennom og om nødvendig oppdaterer deler av loven, for eksempel ved å introdusere økte økonomiske straffer for lovbrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trump gratulerer verdens kvinner med kvinnedagen

– Har eksistert under radaren

Likestillingsminister Caroline Dinenage fra Det konservative parti oppfordrer arbeidsgivere til å oppdatere kleskodene sine og kvitte seg med «tvilsomme 1970-talls arbeidsplassdiktater».

– Vi har hatt antidiskrimineringslover i mer enn 40 år, likevel er det trygt å si at slike kleskoder har eksistert under radaren, og kvinnelige ansatte har funnet seg i diskrimineringen fordi «det er slik ting er», sa hun under mandagens debatt.

– Enten vi er skodd i høye hæler eller flate sko, setter vi nå foten ned og holdningene er i ferd med å endre seg. Underskriftskampanjen har bragt denne endringen veldig tydelig frem i offentligheten, fortsatte Dinenage og la til at myndighetene fordømmer diskriminerende kleskoder.

Men dette handler ikke bare om sko, det er mye større enn som så, understreket likestillingsminsteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette handler om hvordan folk behandles på arbeidsplassen, og denne debatten er spesielt om hvordan kvinner behandles på arbeidsplassen. Vi har et høyere antall kvinner i arbeid enn noen gang tidligere, men det er avgjørende at de skal føle seg komfortable og sikre på at arbeidsgiveren tar hensyn til deres helse og velvære. De skal føle seg i stand til å gjøre sitt beste og få belønning for innsatsen. De skal føle seg trygge på sine rettigheter og at de kan gjøre noe med et problem, sa Dinenage.

Les også:

Åtte beintøffe motstandskvinner du trolig ikke har hørt om

Nike lanserte hijab før kvinnedagen