FN-sjef ber verden reagere på sultkrisen i Somalia nå

Ni måneder gamle Ali Hassan har flyktet fra tørken sør i Somalia sammen med sin mor. Nå får de hjelp på et senter i Mogadishu. Foto Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix
Ni måneder gamle Ali Hassan har flyktet fra tørken sør i Somalia sammen med sin mor. Nå får de hjelp på et senter i Mogadishu. Foto Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FN-sjef António Guterres er i Somalia for å få verden til å reagere på sultkrisen i landet. – Folk dør. Verden må handle nå for å stanse dette, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi må lage så mye støy som mulig. Konflikt, tørke, klimaendringer, sykdom, kolera. Kombinasjonen er et mareritt, sa Guterres under tirsdagens besøk.

FN ba i forrige måned om enorme 4 milliarder dollar (34 milliarder kroner) for å avhjelpe krisen i fire land som er rammet både av krig og sult. De tre andre landene er Jemen, Nigeria og Sør-Sudan. I Sør-Sudan har FN og myndighetene allerede erklært hungersnød.

I helgen meldte somaliske myndigheter om de første dødsfallene forårsaket av sult etter å ha erklært nasjonal krise i forrige uke. I løpet av 48 timer døde 110 personer i en og samme region.

FNs høykommissær for flyktninger og naturkatastrofer, António Guterres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FNs høykommissær for flyktninger og naturkatastrofer, António Guterres. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

FN anslår at 5 millioner mennesker trenger nødhjelp i Somalia.

Krisen har også ført til at tusenvis av mennesker har reist til hovedstaden Mogadishu i jakt på mat, og hjelpeorganisasjoner greier ikke lenger å hjelpe alle.

Redd Barna: – En generasjon av syriske barn risikerer livet

Stemmer: «Ungdom på flukt er også barn»

Personvernpolicy