Kina reagerer kraftig på amerikansk rakettskjold i Sør-Korea

Sørkoreanere demonstrerer mot amerikansk utplassering av rakettforsvarssystemet THAAD. Nå er USA begynt arbeidet med å sette opp THAAD i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Sørkoreanere demonstrerer mot amerikansk utplassering av rakettforsvarssystemet THAAD. Nå er USA begynt arbeidet med å sette opp THAAD i Sør-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen i Kina reagerer kraftig på utplasseringen av det amerikanske rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er sterkt imot utplasseringen av THAAD, sa en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet tirsdag.

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, la han til.

Både Kina og Russland har tidligere advart sterkt mot THAAD-planene. De frykter at rakettforsvaret vil true deres sikkerhet – til tross for amerikanske og sørkoreanske forsikringer om at formålet kun er å stanse eventuelle rakettangrep fra Nord-Korea.

Nordkoreansk test

Tirsdag ble det bekreftet at utplasseringen av systemet er i gang. Foranledningen er Nord-Koreas siste test av fire ballistiske raketter, hvorav tre landet i Japans økonomiske sone i Japanhavet mandag. Nord-Korea har uttalt at testen simulerte angrep på amerikanske militærbaser i Japan.

Japans statsminister Shinzo Abe sa at handlingene tydelig viser at Nord-Korea har gått inn i en ny trusselfase. Senere samme dag forsikret USAs president Donald Trump i en samtale med Abe at han støtter Japan 100 prosent.

– Ikke en trussel

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii. I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, noe som utløste reaksjoner både i Kina og internt i Sør-Korea.

I en uttalelse fra Pacific Command, som har ansvar for USAs militære operasjoner i Asia og Stillehavs-regionen, understrekes det at THAAD kun er et forsvarssystem og ikke en trussel mot andre land.

FN sikkerhetsråd holder onsdag krisemøte om Nord-Koreas siste rakettest, som blant andre Japan, USA, EU og FN har fordømt.

Personvernpolicy