Obamas menn mener Trump vil ta fokus bort fra egen skandale

Politiske motstandere mener Donald Trump forsøker å avlede oppmerksomheten fra sine egne skandaler.
Politiske motstandere mener Donald Trump forsøker å avlede oppmerksomheten fra sine egne skandaler. Foto: Nicholas Kamm / AFP

USAs tidligere etterretningssjef avviser Trumps påstander om ulovlig avlytting. En annen Obama-hjelper mener Trump forsøker å vri interessen bort fra egne skandaler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag hevdet Trump at han hadde blitt avlyttet av tidligere president Barack Obama.

Josh Earnest, som var Obamas pressetalsmann, sier derimot presidenter ikke har myndighet til å beordre avlytting av amerikanske borgere.

– Vi vet nøyaktig hvorfor president Trump tvitret som han gjorde. Det er fordi en del av Trumps måte å håndtere kriser på er å tvitre eller si noe skandaløst for å ta bort fokuset fra en skandale. Jo større skandalen er, dess mer skandaløs blir tweeten, sier Earnest.

Han sier også at denne typen inngrep krever at FBI og justisdepartementet får godkjenning fra en føderal dommer, og det gis kun dersom man kan vise at det foreligger sannsynlig grunn til mistanke.

Det hvite hus sier det ønsker at kongresskomiteene som etterforsker russisk innblanding i fjorårets presidentvalg i USA, også undersøker om presidentens etterforskningsmyndighet ble misbrukt i 2016.

Trumps regjering er under hardt press etter avsløringene om kontakt med russiske tjenestemenn under valgkampen.

Les også: Trump krever at Kongressen gransker Obama

Ukjent kilde

– Forferdelig! Fant akkurat ut at Obama avlyttet telefonen min i Trump Tower like før seieren. Ingenting funnet. Dette er mccarthyisme!, tvitret Trump. Han la ikke fram bevis eller opplysninger som kunne underbygge de oppsiktsvekkende påstandene. Det gjør Det hvite hus heller ikke i meldingen som er lagt ut søndag.

I meldingen viser Trumps talsmann Sean Spicer til bekymringsfulle "meldinger", uten å gå i detalj om hvor de kommer fra, og sier saken ikke vil bli kommentert videre før Kongressen har gransket saken.

Obama avviser

USAs tidligere etterretningssjef James Clapper avviser at det fantes noen hemmelig rettsordre om å avlytte Trump Tower under valgkampen.

– Det var ikke noen slik avlyttingsvirksomhet i gang mot presidenten, som var påtroppende president på den tiden. Heller ikke da han var presidentkandidat, og heller ikke mot valgkampapparatet hans, sier Clapper, som var USAs nasjonale etterretningssjef i Barack Obamas tid som president, til NBC.

Les også: – Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

Obama har via sin talsmann Kevin Lewis avvist Trumps påstander. Lewis sier at Obamas regjering hadde en "grunnleggende regel" om å ikke blande seg inn i uavhengig etterforskning ledet av Justisdepartementet.

– Som en del av den praksisen, beordret verken president Obama eller noe annet stabsmedlem i Det hvite hus overvåking av noen amerikansk borger. Å antyde noe annet, er rett og slett usant, sier han.

Les også: Dette bildet av Clinton vekker oppsikt

Personvernpolicy