USA fjerner krav om rapportering av klimautslipp

Kravet om rapportering av metanutslipp var en byrde for næringslivet, mener EPAs nye sjef Scott Pruitt. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
Kravet om rapportering av metanutslipp var en byrde for næringslivet, mener EPAs nye sjef Scott Pruitt. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikanske myndigheter har fjernet et krav om at olje- og gasselskaper må oppgi sine utslipp av den kraftige klimagassen metan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kravet er fjernet med øyeblikkelig virkning, heter det i en uttalelse fra miljødirektoratet EPAs nye sjef Scott Pruitt. Han vil nå vurdere om informasjonen virkelig er nødvendig.

EPA ba i november amerikanske olje- og gasselskaper oppgi informasjon om metanutslipp – noe som er nødvendig for å lage nye regler for å redusere utslippene.

Metan er en kraftig klimagass, og kutt i disse utslippene kan være et effektivt og forholdsvis billig tiltak for å redusere den globale oppvarmingen.

– Redselsfull beslutning

En rekke amerikanske delstater uttrykte misnøye med det nye informasjonskravet, som ble innført kort tid før Barack Obama gikk av som president. Opphevelsen av kravet vil fjerne en byrde som tynger næringslivet, mener Pruitt.

Amerikanske miljøorganisasjoner er skuffet over den nye EPA-sjefens beslutning.

– Denne redselsfulle beslutningen viser hvor raskt Pruitt omgjør EPA til en myntautomat for oljeindustrien, sier Vera Pardee fra organisasjonen Center for Biological Diversity.

– Store budsjettkutt

Trump har tidligere kalt klimaforskningen "svindel", og i valgkampen lovet han å fjerne mange klima- og miljøtiltak. Nå planlegger regjeringen hans å kutte EPAs budsjett med 25 prosent, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Antall ansatte i miljødirektoratet skal reduseres med 20 prosent, ifølge en kilde med kjennskap til saken. Kuttene vil ramme tiltak for å kutte utslipp både av klimagasser og bly og andre miljøgifter.

Utslippsjuks

I tillegg ønsker regjeringen angivelig å fjerne alle ansatte i en avdeling som jobber med utslipp fra dieselbiler. Denne typen utslipp har fått stor oppmerksomhet etter avsløringen av Volkswagens juks i tester av bilutslipp.

1.200 mennesker vil trolig få forkortet livene sine som følge av ulovlig høye utslipp fra Volkswagen-biler solgt i Tyskland, ifølge en ny studie.

EPA-kuttene er del av Trump-regjeringens foreslåtte hovedtrekk i statsbudsjettet for 2018. Budsjettet må godkjennes av Kongressen, og noen av kuttene i tiltak mot forurensing vil kunne møte motstand i begge de store partiene.

Personvernpolicy