Studie: 1.200 vil dø av utslipp fra Volkswagens jukse-biler

Volkswagen-biler i Oslo.
Volkswagen-biler i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ulovlig høye utslipp fra Volkswagen-biler i Tyskland vil trolig føre til at 1.200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forskere ved universitetet MIT i USA som har sett nærmere på konsekvensene av Volkswagens utslippsjuks.

Selskapet har innrømmet å ha installert programvare som gjorde det mulig for dieselbiler å passere utslippstester – selv om NOx-utslippene egentlig var for høye.

I Tyskland ble det solgt 2,6 millioner slike biler med merkene VW, Audi, Skoda og Seat mellom 2008 og 2015. Forskerne anslår at de ekstra, ulovlige utslippene fra disse bilene vil føre til at 1.200 mennesker dør tidligere enn de ellers ville gjort.

Antall tapte leveår kan være opptil ti år per person. Ikke bare tyskere blir rammet, men også folk i nabolandene Polen, Frankrike og Tsjekkia.

– Luftforurensing bryr seg ikke om grenser, den driver bare rett forbi, sier Steven Barrett, som har deltatt i arbeidet med studien.

Forskerne har tidligere anslått at 60 mennesker vil få forkortet livet som følge av Volkswagen-biler solgt i USA. Etter hvert ønsker forskerne også å undersøke konsekvensene av utslipp fra dieselbiler fra andre fabrikanter.

Personvernpolicy