Sverige gjeninnfører verneplikt

De siste sju årene har verneplikten i Sverige vært lagt på is, men nå skal den gjeninnføres, ifølge den svenske kringkastingen.Arkivfoto: Henrik Montgomery / NTB scanpix
De siste sju årene har verneplikten i Sverige vært lagt på is, men nå skal den gjeninnføres, ifølge den svenske kringkastingen.Arkivfoto: Henrik Montgomery / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske regjeringen vil gjeninnføre verneplikt fra og med i sommer som følge av at det frivillige systemet ikke har fungert godt nok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen begrunnes med at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Sveriges nærområde er blitt forverret, og at forsvaret ikke klarer å rekruttere nok frivillige, melder SVT torsdag morgen.

Sverige har hatt verneplikt for menn siden 1901. Siden 2010 har den også omfattet kvinner, men fra samme år har plikten til å gjennomføre militær grunnopplæring i praksis vært en hvilende bestemmelse.

I juni 2009 vedtok Riksdagen at verneplikten skulle være hvilende i fredstid.

Begge kjønn

Fra 1. juli blir verneplikten igjen aktivert, i første omgang for årskullene født i 1999 og 2000. 13.000 unge svensker vil bli kalt inn til sesjon, og rundt 4.000 frivillige og vernepliktige skal tas ut til opplæring i hvert av de neste to årene. Verneplikten vil gjelde for både menn og kvinner.

– Skal vi ha fulltallige og øvede kampenheter, må det frivillige systemet komplementeres av verneplikt, sier forsvarsminister Peter Hultqvist til SVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Interesse, motivasjon og vilje er et grunnelement i rekrutteringen, og jeg tror det kommer til å bli avgjørende, sier han og viser til Norge.

– Vi har jo et system i Norge som fungerer med både verneplikt og med profesjonell organisering, og det er det vi kommer til å etterligne.

– Litt naivt

Den sosialdemokratiske forsvarsministeren mener tidligere beslutningstakere har vært litt naive i vernepliktspørsmålet, men han mener føyer til at alle er ansvarlige for situasjonen.

Det borgerlige opposisjonspartiet Moderaterna har ingen innvendinger mot beslutningen.

– Jeg håper det medvirker til en ytterligere forsterket forsvarskapasitet, men det trengs å gjøres mer, og man må heller ikke se bort fra forsvarsøkonomien. Det trengs også her og nå-satsinger, sier partiets forsvarspolitiske talsperson, Hans Wallmark, til nyhetsbyrået TT.