Somalia erklærer katastrofe i tørkerammede områder

To somaliske kvinner sitter med sine underernærte barn på fanget i en flyktningleir i Somalias hovedstad Mogadishu. Langvarig tørke har ført til at over 6 millioner mennesker i landet er rammet av sult. Foto: AP / NTB scanpix
To somaliske kvinner sitter med sine underernærte barn på fanget i en flyktningleir i Somalias hovedstad Mogadishu. Langvarig tørke har ført til at over 6 millioner mennesker i landet er rammet av sult. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Somalis president erklærer nasjonal katastrofe i tørkerammede deler av landet. 6,2 millioner mennesker står i fare for å bli rammet av hungersnød.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beslutningen ble tatt tirsdag for "å håndtere den humanitære krisen i alle tørkerammede områder", ifølge en melding som president Mohamed Abdullahi Mohamed Farmajo la ut på Twitter.

Presidenten var tirsdag til stede på en FN-konferanse i hovedstaden Mogadishu der man diskuterte hvordan man kan håndtere tørken, som berører 6,2 millioner mennesker.

Les også: Somalia får norsk statsminister

– Vi kan ikke og bør ikke vente lenger, sa Farmajo på møtet.

Regjeringens krig mot ekstremistgruppen al-Shabaab har hindret innsatsen for å hjelpe den hardt trengende befolkningen, og nødhjelpsorganisasjoner har av samme årsak blitt hindret fra å få tilgang på deler av landet. Organisasjonene frykter nå at situasjonen kan utløse matmangel og sult. Farmajo ber derfor verdenssamfunnet om å gripe inn og "hindre en humanitær tragedie". Han ber også somalisk forretningsliv i utlandet til å støtte nødhjelpsarbeidet.