Kina bruker mindre kull for tredje år på rad

Et kullkraftverk i Beijing fotografert tirsdag, samme dag som kinesiske myndigheter la fram tall som viser at kullforbruket går nedover. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix
Et kullkraftverk i Beijing fotografert tirsdag, samme dag som kinesiske myndigheter la fram tall som viser at kullforbruket går nedover. Foto: Andy Wong / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas forbruk av kull falt i 2016 for tredje år på rad idet landet prøver å kutte forurensingen og den økonomiske veksten faller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreløpige beregninger fra kinesiske myndigheter viser at kullforbruket falt med 4,7 prosent i fjor. Kull utgjorde 62 prosent av energiforbruket, mot 64 prosent året før.

Bruk av kull er den største kilden til utslipp av klimagasser, som igjen er den fremste årsaken til global oppvarming.

Samtidig som forbruket av kull faller i Kina, opplever landet at den økonomiske veksten bremser opp. Den var i fjor på det laveste nivået siden 1990.

Likevel er det ikke slik at fallet i kullforbruket gjenspeiler en generell nedgang i energiforbruket, tvert imot. Det totale energiforbruket steg i fjor med 1,4 prosent.

Kina har som mål å bruke mer naturgass og fornybar energi i stedet for kull, ikke minst for å få bukt med de store forurensingsproblemene i kinesiske storbyer.

Globalt står kullkraftverk for 40 prosent av verdens samlede strømproduksjon, ifølge Det internasjonale energibyrået. Kina har verdens største utslipp av klimagasser, mens USA ligger på andre plass.