Strid om Russland-gransking i USA

Republikaneren Darrell Issa mener det må utnevnes en uavhengig spesialetterforsker som kan granske Trump-medarbeidernes kontakt med Russland. Foto: Olamikan Gbemiga / AP / NTB scanpix
Republikaneren Darrell Issa mener det må utnevnes en uavhengig spesialetterforsker som kan granske Trump-medarbeidernes kontakt med Russland. Foto: Olamikan Gbemiga / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Republikanerne i USA er uenige om granskingen av kontakten Donald Trumps medarbeidere har hatt med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Donald Trumps regjering insisterer på at de ikke har gjort noe galt, og at saken dermed er en ikke-sak.

– Russland-pratet er falske nyheter plantet av Demokratene og blåst opp av mediene, tvitret Trump i helgen.

Samtidig hevdet en talsperson for Trump at også det føderale politiet FBI har kommet til en lignende konklusjon.

– FBI har allerede sagt at denne saken er bullshit, sa Sarah Huckabee Sanders til TV-kanalen ABC.

Men andre medlemmer av Det republikanske partier har et annet syn. Kongresspolitikeren Darrell Issa mener det bør utnevnes en uavhengig spesialetterforsker til å lede FBIs gransking av saken.

– Er inhabil

Issa sa før helgen at justisminister Jeff Sessions må erklære seg inhabil og holde seg unna etterforskningen.

– Du kan ikke bare overlate det til din nestkommanderende. Det vil også være en som er politisk utnevnt, sa Issa til TV-selskapet HBO.

Også i Kongressen skal saken granskes, og også her er granskingenes uavhengighet blitt et betent tema. Demokratene tviler på om komiteer ledet av det republikanske flertallet vil behandle saken grundig nok.

Bekymringen ble ikke mindre etter at medlemmer av Trump-regjeringen angivelig forsøkte å få de republikanske lederne av Kongressens etterretningskomiteer til å avvise anklagene om kritikkverdige Russland-forbindelser. Dette ble omtalt i avisa Washington Post i forrige uke.

I tillegg har regjeringen bedt FBI selv om å tilbakevise anklagene – noe det føderale politiet så langt ikke har gjort.

Reportasje: – Jeg var muslim i Det hvite hus under Trump - det varte i åtte dager

Valgkamp-hjelp

Etter presidentvalget i fjor konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at Russland hadde forsøk å hjelpe Trump i valgkampen. Blant metodene som angivelig ble brukt, var dataangrep mot Det demokratiske partiet og lekking av informasjon.

Noe samarbeid mellom russerne og Trumps medarbeidere er ikke blitt påvist. Men opplysninger om ulike former for kontakt mellom Trump-medarbeidere og russiske tjenestemenn granskes nå både av FBI og Kongressen.

Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn trakk seg i kjølvannet av avsløringene om hans kontakt med Russlands ambassadør i Washington i slutten av desember.

I tillegg har New York Times hevdet at Trump-medarbeidere gjentatte ganger hadde kontakt med russiske etterretningsfolk i valgkampen. Dette er blitt avvist av regjeringen selv.

Les også: Trump-rådgiver vil «gjenreise det hvite Vesten»

Angriper mediene

Omtalen av granskingene og de påståtte Russland-forbindelser i amerikanske medier er blitt skarpt kritisert av Trump – som har anklaget mediene for å spre falske nyheter både om denne og andre saker.

Les også: Medisinsk tidsskrift: – Trumps politikk vil være skadelig for vitenskap og helse

I helgen tvitret Trump at han ikke kommer til å delta på den tradisjonelle middagen til journalistene som dekker Det hvite hus. Han blir den første presidenten siden Richard Nixon som ikke er til stede her.

Trump har også stemplet flere kjente amerikanske medier som "folkets fiender".

Les også: Medisinsk tidsskrift: – Trumps politikk vil være skadelig for vitenskap og helse

Personvernpolicy