USA ber Russland overholde våpenhvile i Ukraina

Søndag demonstrerte ukrainere og Krim-tatariske aktivister i Kiev, og hedret ofrene for Russlands annektering av Krim-halvøya med portrettbilder av de døde. Foto:  Sergei Chuzavkov / AP / NTB scanpix.
Søndag demonstrerte ukrainere og Krim-tatariske aktivister i Kiev, og hedret ofrene for Russlands annektering av Krim-halvøya med portrettbilder av de døde. Foto:  Sergei Chuzavkov / AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

USA ber Russland overholde våpenhvilen i Øst-Ukraina og anklager prorussiske opprørere for å ramme internasjonale observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi ber Russland og separatiststyrkene som de støtter, om umiddelbart å overholde våpenhvilen, trekke ut alle tunge våpen og gi full og ubundet tilgang til OSSE-observatørene, heter det fra utenriksdepartementet i Washington søndag.

Talsmann Mark Toner sier videre at USA strengt overvåker den økende volden i Øst-Ukraina og bruddene på våpenhvilen mellom separatiststyrkene og russerne som ble fremforhandlet i Minsk for to år siden.

–Vi fordømmer at OSSE-observatører ble gjort til mål fredag, og at et ubemannet OSSE-luftfartøy ble beslaglagt i et samarbeid mellom russerne og separatiststyrkene, sier Toner, med henvisning til sivile observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Det er avgjørende at disse styrkene stanser angrepene mot sivil infrastruktur, inkludert vannfilterstasjonen i Donetsk sier han.

Uttalelsen kommer i kjølvannet av en opptrapping av volden i Øst-Ukraina. Ifølge Ukraina ble 16 ukrainske soldater såret lørdag.

Dette til tross for at Russland og Ukraina kom fram til en avtale sist mandag.

Les også:

Stor uenighet om Ukraina mellom Sverige og Russland

Anklager om brudd på ny våpenhvile i Ukraina

Lavrov: Våpenhvile Øst-Ukraina fra mandag

Personvernpolicy