Nervegift funnet på kroppen til Kim Jong-nam

Politiet har funnet ut hvordan Kim Jong-nam ble drept. Se video.

Malaysisk politi opplyser at nervegiften VX er blitt funnet på kroppen til den drepte halvbroren til Nord-Koreas leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreløpige analyser har identifisert giftstoffet som nervegiften VX, ifølge en pressemelding fra politiet.

Nervegiften ble funnet ved å ta prøver fra ansiktet og øyene til Kim Jong-nam, som ble angrepet av to kvinner på flyplassen i Kuala Lumpur 13. februar.

Amerikanske smittevernsmyndigheter definerer VX som den kraftigste av alle nervegifter. Stoffet er tidligere brukt i kjemisk krigføring og det klassifiseres som et masseødeleggelsesvåpen av FN.

Malaysisk politi gikk fredag også ut med opplysninger om at en av kvinnene som utførte angrepet ble syk og kastet opp i etterkant.

Den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur er ikke blitt grundig renset for eventuelle giftrester etter hendelsen.

– Vi gjør det nå, skriver politisjef Khalid Abu Bakar i en tekstmelding til en reporter.

Sør-Korea: Nord-Korea har store lagre med kjemiske våpen

Giftdrap

45 år gamle Kim Jong-nam var halvbror til Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Han døde kort tid etter at to kvinner gikk bort til ham og smurte ham i ansiktet eller sprayet ham med en ukjent væske.

Overvåkningsbilder viser at han kort tid etter angrepet tilkalte betjeningen på flyplassen som senere ringte en ambulanse. Han døde på vei til sykehus.

Politiet har tidligere sagt at de tror det dreier seg om et giftdrap.

Så langt er fire personer pågrepet, og politiet sier at de ønsker å avhøre to til. En av dem er ansatt på Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur, og den andre jobber for et nordkoreansk flyselskap.

Les også: Nord-Korea hardt ut mot Kina

Nord-Korea beskyldes

Kim Jong-nam har levd i eksil de siste årene, og regjeringen i Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet. Dette avvises bastant av nordkoreanske myndigheter, som har beskyldt Malaysia for å samarbeide med "fiendtlige styrker" i etterforskningen. Malaysia har som svar på dette tilbakekalt sin ambassadør fra Nord-Korea.

Den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur har også avvist politiets teori om at kvinnene drepte Kim Jong-nam ved å smøre gift i ansiktet hans. Ambassaden mener det virker usannsynlig at kvinnene hadde gift på hendene.

– Hvordan er det da mulig at disse kvinnene fortsatt er i live, skrev ambassaden i en uttalelse onsdag, og ba om umiddelbar løslatelse av de "uskyldige kvinnene".

Les også:

Nord-Korea gir Malaysia skylden for Kims død

Nord-Korea vil ha attentatmistenkte løslatt

Nord-Korea: – Kan ikke stole på ambassadør-etterforskning

Nervegiften VX:

* Står på FNs liste over masseødeleggelsesvåpen.

* Kun 0,01 gram, en tredels dråpe, er tilstrekkelig til å drepe et menneske.

* Kan i løpet av få minutter etter kontakt føre til krampeanfall, lammelse og pusteproblemer.

* VX ble først framstilt i Storbritannia på 1950-tallet. Giften skal først ha blitt brukt som kjemisk våpen under krigen mellom Iran og Irak på 1980-tallet. Det ble også funnet spor av stoffet i Syria i 2015.

* Giften er smakløs og luktløs. Selv om stoffet er forbudt i henhold til konvensjonen om kjemiske våpen, kan mindre mengder likevel framstilles lovlig til bruk i forskning.

* USA, Russland og Nord-Korea antas å ha lagre av giften.

* Malaysisk politi har funnet spor av giften på ansiktet til den nordkoreanske lederen Kim Jong-uns avdøde halvbror Kim Jong-nam.

(Kilde: Ritzau)