Skarp høyredreining i Israels høyesterett

Israelsk høyesterett vil bli langt mer høyreorientert med utnevnelsen av fire nye dommere, hvorav tre regnes som svært konservative. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen har i alt 15 dommere, men i løpet av de neste månedene går fire av dem av med pensjon. Den svært høyreorienterte justisministeren i landet, Ayelet Shaked, har personlig engasjert seg for å få utnevnt de fire nye dommerne, ifølge israelske medier.

To av de nye dommerne er religiøse jøder. Den ene av dem vil bli den første ortodokse jødiske kvinnen i domstolen, mens den andre er en rabbi som bor i en bosetting på den okkuperte Vestbredden.

Ifølge israelske kommentatorer vil de nye dommerne sette et betydelig preg på høyesterett framover.

Avisen Yedioth Ahronoth beskriver det som en "dramatisk revolusjon i domstolens karakter: Mer konservativ, mer religiøs og mer høyreorientert"

Høyesterett har tidligere ofte fungert som en motvekt mot regjeringen. Blant annet ga den ordre om at bosettingen Amona på Vestbredden skulle rives ettersom den var bygd på privat palestinsk jord.

Alle bosetningene på Vestbredden er i henhold til folkeretten ulovlige.

Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok tidligere i februar en lov som gjør flere titall bosetninger, eller såkalte utposter, lovlige selv om de er bygd på privateid palestinsk jord.

Vedtaket har vakt sterke reaksjoner i utlandet, og det kan bli en av sakene som etter hvert havner i høyesterett.

Høyreorienterte politikere har anklaget det nåværende dommerpanelet for å være venstrevridd.

Personvernpolicy